”Küresel ekonomik düzenin kurallarını anlamalıyız”
TÜSİAD International Başkanı Kaslowski, krizden en az zararla çıkabilmek için önümüzü görmemiz gerektiğini belirtti
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, "İş dünyası olarak bu fırtınada üzerimize düşeni yapabilmek, krizden en az zararla çıkabilmek için önümüzü görmek ve değişmekte olan yerel ve küresel ekonomik düzenin kurallarını anlamak ihtiyacı içindeyiz" dedi.
TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) tarafından, "Kore Deneyiminden Stratejiler" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Kaslowski, dünya ekonomisinin son derece zor bir dönemden geçtiğini, küresel mali sistemden başlayıp reel ekonomiye hızla sirayet eden ve herkesi içine alan bir fırtınanın etkisi altında olduklarını bildirdi. 2009 yılında bu karmaşık durumun devam etmesinin kaçınılmaz göründüğünü belirten Kaslowski, şunları kaydetti:
"İş dünyası olarak bu fırtınada üzerimize düşeni yapabilmek ve krizden en az zararla çıkabilmek için önümüzü görmek, değişmekte olan yerel ve küresel ekonomik düzenin kurallarını anlamak ihtiyacı içindeyiz. İçinden geçtiğimiz dönem belirsizliğin, değişimin, dönüşümün çok yoğun olduğu bir dönem. İleriyi görmekte zorlandığımız bu puslu küresel ortamda, birlikte düşünerek, tartışarak, yolumuzu aydınlatmaya çalışmak durumundayız. Bu çerçevede, önümüzdeki dönem küresel ekonomi, uluslararası mali piyasalar ve küresel yönetişim için bir test ve dönüm noktası olacak. Çeşitli alanlarda oluşturulan çalışma gruplarının reform çabalarını destekleyecek sonuçlar üreteceğini ümit etmekteyiz."
Türkiye'nin ithalatı 4,4 milyar dolar oldu
TÜSİAD International olarak orta ve uzun vadeli hedeflerinin, Türk özel sektörünün global rekabet gücüne ve Türk ekonomisinin istikrarlı büyümesine katkıda bulunmak olduğu belirten Kaslowski, "Bu noktada Kore'deki muadil kuruluşumuz Kore Sanayi Federasyonu (The Federation of Korean Industries) ile 2005 yılı Nisan ayında ticaret, yatırım ve yeni teknolojiler gibi konularda bir Mutabakat Zaptı imzaladığımızı belirtmek istiyorum" dedi. Aldo Kaslowski, Türkiye – Kore ikili ticari ve ekonomik ilişkilerine bakıldığında, 2007 yılında Türkiye'nin ithalatı 4,4 milyar dolarken, ihracatının ise yaklaşık 153 milyon dolar olduğunu belirtti.
"Güney Kore'nin ülkemizdeki firmalarının sayısı 2006 yılında 114 iken, 2007 yılı sonu itibariyle 134'e yükselmiştir. Toplam sermayesi 424 milyon YTL olan bu firmaların yatırım yaptıkları başlıca alanlar ise toptan ve perakende ticaret, imalat sanayi, otel ve lokantacılık sektörleridir" diyen Kaslowski, halen Türkiye'de yatırımı bulunan Güney Kore firmaları arasında Hyundai, LG Electronics ve Samsung'u sayabileceklerini belirtti.