Küresel ekonominin can simidi gelişmekte olan ülkeler

Gelişmekte olan ülkelerin, bir grup olarak, 2010 yılında yüzde 7.3 oranında büyüdüğünü vurgulayan Bakan Çağlayan, 2011 yılında ise yüzde 6.4 oranında büyümelerinin beklendiğini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel ekonominin can simidinin gelişmekte olan ülkeler olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin, bir grup olarak, 2010 yılında yüzde 7.3 oranında büyüdüğünü vurgulayan Bakan Çağlayan, 2011 yılında ise yüzde 6.4 oranında büyümelerinin beklendiğini dile getirdi. Çağlayan, bu ülkeler içerisinde, BRIC ülkelerinin artık daha dikkatli bir şekilde izlendiğini vurguladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ekonomi Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçe görüşmeleri ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatı Geliştirme Etüd merkezi kesin hesap görüşmeleri yapılıyor.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Komisyon'da bakanlığının bütçe sunuşunu gerçekleştirdi. 2012 yılı mali bütçesini görüşmeye başlandığı şu tarihlerde, dünya siyasetinde ve ekonomisinde önemli gelişim ve dönüşümler yaşandığını dile getiren Bakan Çağlayan, "Geçen yıl yine bu Komisyon'da sizlerle ABD'de ortaya çıkan ve ardından tüm dünyayı etkisi altına alan mali krizi tartışmaktaydık. 2011 yılının ilk yarısında ise, küresel mali krizin sona erdiği yazılmaya ve konuşulmaya başlandı. Fakat, çok geçmeden küresel ekonomideki risklerin tekrar arttığına şahit olduk.

Bugün, küresel ekonominin ana gündemi bize daha yakın bir coğrafyaya, 17 ülkeyi kapsayan Euro Bölgesi'ne ve hatta 27 üyeli Avrupa Birliğine odaklanmıştır. 2011 yılı, aynı zamanda, bir diğer önemli komşu bölge olan Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da siyasi çalkantılara sahne olmuştur. Bu süreçte, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin dünya siyaseti ve ekonomisindeki rolü de önem kazanmaya devam etmiştir. Bu durum, BRIC Ülkeleri olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin için özellikle dikkat çekicidir" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkeler can simidi

Bakan Çağlayan, küresel ekonominin can simidinin gelişmekte olan ülkeler olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin, bir grup olarak, 2010 yılında yüzde 7.3 oranında büyüdüğünü vurgulayan Bakan Çağlayan, 2011 yılında ise yüzde 6.4 oranında büyümelerinin beklendiğini dile getirdi. Bu ülkeler içerisinde, BRIC ülkelerinin artık daha dikkatli bir şekilde izlendiğini kaydeden Bakan Çağlayan, "2010 yılında Brezilya yüzde 7.5, Rusya yüzde 4, Hindistan yüzde 10.1 ve Çin yüzde 10.3 oranlarında büyümüştür. Rusya'nın da Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katılmasıyla bu dört ülkenin ortak hareket alanı daha da genişleyebilecektir" dedi.

Merkez Bankası'na övgü

Çağlayan, Merkez Bankası'nın dünya ekonomisindeki daralma risklerini de analiz ederek isabetli politikaları ve uygulamaları ile ekonomik büyüme sürecine önemli katkılar sağladığını söyledi. Bu bağlamda, 20 Ekim 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında da politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5.75 düzeyinde sabit tutulduğunu belirten Çağlayan, "Diğer taraftan, Merkez Bankası, asli görevi olan enflasyonun yükselmemesini de tabii ki gözetmektedir. Tüketici fiyatları endeksine göre enflasyon 2011 Ekim ayında yıllık bazda yüzde 7.7 artmıştır. Merkez Bankası, munzam karşılık oranlarından döviz müdahalelerine kadar her türlü aracını proaktif olarak kullanmaya ve politika faizi dışındaki faizleri yüzde 12 ile yüzde 15.5 arasındaki bir bantta belirlemeye başlamıştır.

Ödemeler Dengesi verilerine göre, 2011 Ocak-Eylül döneminde cari açık önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 101 oranında artarak 60.7 milyar dolara yükselmiştir. Ancak, cari açıktaki artışın artık hız kaybetmesi beklenmektedir. Alınan önlemlerin de etkisiyle, iç talepteki artışın özellikle Ekim ayından itibaren yavaşlaması öngörülmektedir. Nitekim, banka kredileri, aylık bazda, 2009 yılının Eylül ayından bu yana ilk kez Ekim ayında gerilemiştir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir