Küresel satış baskısı sürüyor

İMKB'de ilk seans 421 puan ekside geçildi; dolar 1.58'in üzerinde seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtdışı piyasalardaki satış baskısı nedeniyle aşağı yönlü seyir izleyen İMKB, ilk seansı 421 puan ve yüzde 0.77 değer kayıpla 54.417 puandan kapattı. Dolar sabaha göre hafif gevşerken, faizde yatay görünüm etkili.

Küresel risk iştahındaki azalma yurtiçi piyasada da etkisini sürdürüyor. Dün ABD borsasında yaşanan düşüşlerin ardından bugün de Asya, ABD vadeli piyasa ve Avrupa endekslerinde satış baskısı devam ediyor.

Euro Bölgesi'ne yönelik kaygılar ve bölgedeki sorunların küresel ekonomiye de yansıyabileceği kuşkuları risk algılamasını olumsuz yönde etkiliyor. Diğer yandan Çin'de imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalması ve Moody's'in İspanya'nın notunu indirebileceği açıklaması yine piyasaları huzursuz eden gelişmeler olarak sıralanıyor.

Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların seyrinde önemli etki yapabileceği belirtiliyor.

Açılışını 601 puan düşüşle 54.237 puandan yapan borsada bu seviyeden toparlanma 54.887 puana kadar sürse de yurtdışında satış baskısı borsada alımların azalmasında rol oynadı. En düşük 54.175 seviyesini test eden İMKB'de ilk seans 54.417 puandan geçildi. İlk seansta işlem hacmi ise 689 milyon TL oldu.

Güne taleple başlayan dolarda yeniden sınırlı da olsa geri çekilme yaşandı. Bankalararası işlemlerde Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.5830/1.5865 düzeyinde yer alırken, serbest piyasada dolar 1.5850 liradan, euro 1.9450 liradan el değiştiriyor. Uluslararası piyasada euro/dolar 1.2280, dolar/yen 88.40 düzeyindeler.

Faiz kanadında ise yatay görünüm etkili. Dün spot piyasa kapanışını yüzde 8.76 bileşikten gerçekleştiren 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 8.71 seviyesinde yer alıyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir