Küresel toparlanma devam edecek

OECD'nin raporuna göre, 2012'de Japonya'da büyüme daralacak, ABD ve Euro Bölgesi yüzde 2 büyüyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel toparlanmanın sürdüğünü ancak, ülke ve bölgelere göre farklı hızlarda ilerlediğini bildirdi.

OECD'nin Ekonomik Görünüm Raporunda, yüksek işsizliğin küresel ekonomik krizin mirası olduğuna işaret edilerek, ülkelerin istihdam piyasalarını iyileştirmeleri gerektiği vurgulandı.

OECD bölgesinde işsizlik oranının 2011'de yüzde 7,7'ye ve 2012 sonunda yüzde 7,1'e gerileyeceği, ancak kriz öncesi seviyelerin üstünde kalmaya devam edeceği vurgulanan raporda, küresel büyümenin geçen yılın ortalarından bu yana toparlanmakta olduğu ve ekonomik aktivitenin giderek artan şekilde, güçlenen özel sektör talebiyle yönlendirildiği ifade edildi.

Toparlanmalar farklı hızlarda ilerleyecek

Bununla birlikte yaşanan toparlanmanın ekonomiler arasında farklı hızlarda ilerlemeye devam ettiği vurgulanan raporda, yüksek petrol ve emtia fiyatları ile Japonya depreminden kaynaklanan sorunların kısa vadede ekonomik aktiviteyi biraz azalttığı ve enflasyonu yukarı yönlü ittiği belirtildi. Raporda, yılın ikinci yarısında bu etkilerin ortadan kalkmasının beklendiği ifade edildi.

OECD bölgesinde finansal durumun iyileşmeye ve para politikasının genişlemesinin devam ettiği kaydedilen raporda, bu durumun genele yaygın mali konsolidasyona rağmen toparlanmanın güçlenmesine imkan verdiği bildirildi.

Çin'de yavaşlama daha derin yaşanacak

Raporda, küresel ekonomide en önemli yukarı yönlü risklerin, petrol ve emtia fiyatlarında muhtemel yeni artışların çekirdek enflasyonu besleyeceği, Japonya'da 11 Mart depreminden kaynaklı arz sıkıntılarının sürmesi ve mali sorunu, ABD'nin mali durumuna ilişkin belirsizlikler, OECD Bölgesi'nde emlak piyasasındaki zayıflamanın yinelenmesi ve Çin ekonomisinde öngörülenden daha derin bir yavaşlama yaşanması olduğunu vurgulandı.

Rapora göre, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl ise yüzde 4,6, OECD bölgesinde bu yıl yüzde 2,3, gelecek yıl yüzde 2,8 oranında büyümesi bekleniyor.

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6, gelecek yıl yüzde 3,1,Euro Bölgesi ekonomisinin 2011 ve 2012'de yüzde 2 büyüyeceği, Japonya ekonomisinin ise bu yıl yüzde 0,9 daralacağı, gelecek yıl da yüzde 2,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

OECD Genel sekreteri Angel Gurria, küresel ekonomi için çok hassas bir dönemden geçildiğini belirterek, ekonomiler yeniden yeterli istihdam sağlayıncaya kadar krizin sona ermeyeceğini ifade etti.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir