Küresel toparlanma güçleniyor

G-8 zirvesi sonuç bildirgesine göre, yüksek emtia fiyatlarının büyümenin önünde engel gibi dursa da buna rağmen küresel büyümenin güç kazandığı vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEAUVILLE - G-8 liderleri, küresel ekonomideki toparlanmanın güç kazandığını, ancak yüksek emtia fiyatlarının daha fazla büyümenin önünde engel teşkil ettiğini bildirdi.

Fransa'nın Normandiya kıyısındaki Deauvılle kasabasındaki G-8 liderler zirvesinin sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, Avrupalı ülkeler, ABD ve Japonya, kamu finansmanlarının sürdürülebilir olmasını sağlama alma konusunda anlaştı.

Bildirgede, "Küresel ekonomideki toparlanma güç kazanıyor ve daha fazla kendi ayakları üzerinde duruyor. Ancak aşağı yönlü riskler devam ediyor, iç ve dış dengesizlikler halen kaygı veriyor" ifadesine yer verildi.

Emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişin ve aşırı dalgalanmanın toparlanma için önemli bir engelleyici rol oynadığına işaret edilen bildirgede, "Bu kapsamda, kamu finansmanının sürdürülebilirliğini geliştirmek, toparlanmayı güçlendirmek ve istihdamı desteklemek, riskleri azaltmak, yapısal reformlar dahil güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak almak için gerekli faaliyetlere odaklanmaya devam etmede hemfikiriz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildirgede, Avrupa'nın, borç krizinin üstesinden gelmek için kapsamlı önlemler paketini kabul ettiği ve büyümeyi desteklemek için yapısal reformların yanı sıra duruma kararlılıkla yaklaşmaya ve özenli mali konsolidasyonu izlemeye devam edeceği belirtildi. Bildirgede, ABD'nin, istihdam yaratma ve ekonomide büyümeyi sağlama düşüncesiyle uyumlu olarak açık ve güvenilir orta vadeli mali konsolidasyon planını devreye sokacağı kaydedildi.

Bildirgede, Japonya'nın, 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra yeniden yapılanmaya kaynak sağlamakla birlikte yetkililerin kamu finansmanının sürdürülebilirliği konusunun üzerine eğileceği de ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir