Kurtulmuş: Kamuda izin yasağı kalktı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası, yaptığı açıklamada, kamuda izin yasağının kaldırıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

Toplantı yaklaşık 7,5 saat sürdü.

Çankaya Köşkü'ndeki toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklama yaptı. 

Numan Kurtulmuş, "Bugün (dün) itibariye kamu görevlilerinin izin yasağı kaldırılmıştır. Senelik izinlerini kullanabileceklerdir. Senelik izinlerini tekrar kendi programlarına koyabileceklerdir. Bildiğiniz gibi bu yasak vatandaşlarımızı herhangi bir şekilde zor durumda bırakmak için değil, memurlarımızı zor durumda bırakmak için değil, özellikle FETÖ'ya karşı yapılan operasyonlarda tedbiren alınmış bir karardı. Bugün (dün) itibariyle bu kararı kaldırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Türkiye genelinde demokrasi nöbetlerinin sürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, "Bugüne kadar, emniyet kayıtlarına göre, 25 milyon vatandaşımız demokrasi nöbetine, bütün illerimizde, ilçelerimizde, katılmıştır." dedi.

İstanbul Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nin yoğun bir katılımla gerçekleştiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Emniyetin kayıtlarına göre İstanbul'da 5 milyon yurttaşımız bir araya gelmiş, Türkiye genelinde, diğer illerdeki toplantılarla da yaklaşık 10 milyona yakın insan eş zamanlı olarak Türkiye'nin meydanlarını doldurarak ülkesine, vatanına, bayrağına, milli birliğine sahip çıkmış, demokrasiyi benimsediğini bir kere daha dosta, düşmana göstermiştir."

Kurban Bayramı tatili

Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatilinin süresine ilişkin soruya, "Büyük ihtimalle Kurban Bayramı tatilimiz de 9 günlük olacak, yani cuma günü olacak ama onun kararı henüz Bakanlar Kuruluna gelmedi." yanıtını verdi.

'9'u general rütbesinde 216 kişi firari'

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından firari askeri personel sayısının 216 olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"186 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve 30 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu personel, yani toplam 216 kişi firaridir. Onlar, kaçmıştır. Bunların içerisinde 9 tanesi de general rütbesinde olan kaçaklardır."

Firarilerin Kandil'e kaçtığı iddiaları

Kurtulmuş, FETÖ'cü bazı askerlerin Kandil'e kaçtığı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Kaçakların, Kuzey Irak'ta başka bir terör örgütünün elinde olduğu bilgisi, bizim resmi kaynaklarımız tarafından asla doğrulanmamıştır. Bunlar şu anda bizim açımızdan spekülasyon mahiyetinde birtakım sözlerdir." dedi.

Kurtulmuş, FETÖ soruşturması soruşturması kapsamında 10 yabancı uyruklu hakkında FETÖ ile irtibatlı olmak dolayısıyla işlem yapıldığını bildirdi.

'Taşınır malları teminat verilebilecek'

Bugün (dün) itibarıyla TBMM'ye gönderilecek bir kanun tasarısı bulunduğunu bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ekonomik reform paketlerimizin içerisinde zikrettiğimiz bir husus şuydu; iş adamlarının taşınır mallarının alet, makina, teçhizat ve diğer taşınırlarının, bankalara teminat olarak verilebilmesinin kolaylaştırılması. Bunu söz olarak vermiştik. Ekonomi çevrelerini, özellikle KOBİ'leri rahatlatan çok önemli teklifti bu. Şimdi bunu yasalaştırıyoruz. Bundan sonra iş adamlarımız, sadece taşınmazlarını değil aynı zamanda taşınır mallarını, mülklerini de bankalarımıza rehin olarak verebilecek, teminat olarak gösterebilecektir."

'Ayın 19'u itibarıyla TBMM bir tatile girebilir'

Kurtulmuş, TBMM'nin tatile ne zaman gireceğinin sorulması üzerine, "Meclis tatili için partilerimizin oturup uzlaşıp belli bir takvim belirlemesi lazım. Hakikaten Meclis çok çalıştı. Meclis'in de belli bir tatil hakkı olduğunu ifade etmek isterim. Muhtemelen, çok kesin olmamakla birlikte ayın 19'u itibarıyla TBMM bir tatile girebilir. 1 aylık bir süre olacak bu tatil, çok büyük ihtimalle. Partiler uzlaşmadığı, henüz konuşulmadığı için 'ihtimal' diyorum." diye konuştu.

'Türkiye'ye destek ziyaretinde bulunacaklar'

Önümüzdeki günlerde yurt dışından çok sayıda heyetin Türkiye gelmesinin beklendiğine işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde büyük ihtimalle göreceğiz, dışarıdan çok sayıda heyet Türkiye'ye ziyarete gelecek. Şimdiye kadar darbeye karşı nasıl davranacağını pek bilemeyen çevrelerin bile Türkiye'ye gelerek Türkiye'deki halkın vermiş olduğu bu destekten sonra demokrasiye, Türk demokrasisine çok ciddi destek verecek ziyaretlerde bulunacağını tahmin ediyoruz, öyle olacağını öngörüyoruz."

'Bir daha olması mümkün değil'

Terör örgütünün, başarısız darbe girişiminin ardından kenara çekilmesini beklemediklerini ancak vatandaşların rahat olması gerektiğini bildiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların, 'Biz vazgeçtik tamam yapamadık' diye kenara çekileceklerini düşünmek herhalde saflık olur. Ancak şunu söyleyeyim, milletimiz bu anlamda rahat olsun. Bir daha Türkiye'de Allah'ın izniyle darbe, askeri darbe yaparak yönetime el koyma şeklinde bir operasyonda bulunmaları mümkün değildir."

TÜROFED: Turizmde doping etkisi yarattı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, kamuda izinlerin yeniden serbest bırakılmasının sektöre "doping etkisi" yaptığını kaydetti.

İşler, Türkiye'nin son 30 yılın en ağır dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. İşler, "Yaşananlardan sonra söz konusu vatan olduğu için bizim için turizm teferruat oldu. Halkın demokrasi için kendisini silahların, tank namlularının önüne atması, bu ülkenin insanlarının vatanını ne kadar çok sevdiğini, vatanına ne kadar bağlı olduğunu gösterdi. Biz de turizm sektörü temsilcileri olarak yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra ülkemizin varlığı için kazancımızı gözardı ettik." dedi.