Kurtulmuş: Türkiye oyunların farkında

Turizm Bakanı Kurtulmuş, 1Bin asır evvel Osmanlı Devleti üzerinden onlarca farklı devleti masa başında bölenler yeniden bu coğrafyada oyunlar oynamak istiyorlar" şeklinde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HALİL YILMAZER

KONYA - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri basın toplantısına katılmak üzere Konya'daydı. Basın toplantısı öncesi gündeme dair açıklamalar yapan Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin üzerine oynanan oyunların farkında olduğunu, içerideki siyasi gücü ve kararlılığı sayesinde bütün bunları bir şekilde bertaraf etmeyi başardığını söyledi.

Orta Doğu'da Türkiye olarak yaşadığımız her olayı bir yapbozun parçaları olarak görmek gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Numan Kurtulmuş Büyük resmi görmek ve anlamak gerektiği belirtti. Kurtulmuş, "Çevremizde gerçekleşen bütün oyunların tek tek olayların üzerinden yorum yaparsak sonuç elde edemeyiz. Orta Doğu'da istediğimiz gibi oynarız vekalet savaşları üzerinden Orta Doğu'da put savaşlarını sürdürürüz zannedenler, Orta Doğu'daki bu mücadeleyi masa başında bilgisayar oyunu oynatmaya benzetmesinler. Büyük resim, bu coğrafyanın tekrar bölünmesidir, parçalanmasıdır. Bin asır evvel Osmanlı Devleti üzerinden onlarca farklı devleti masa başında bölenler yeniden bu coğrafyada oyunlar oynamak istiyorlar. Oyun, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın lime lime edilerek iradesiz haline getirmektir." dedi.

Uçak krizi ile başlayan Rusya sorununa değinen Kurtulmuş, "Rusya ile aramızdaki krizler çözüldü. Bunun yanında Suriye'nin belli bölgelerinde çatışmasızlık bölgesi oluşturulması için Rusya, İran ve Türkiye anlaşma sağladı. Astana süreci başladığında oradan sonuç aldındı ve çatışmasızlık bölgesi içinde adımlar atıldı. Şimdi Türkiye'nin Afreyn Bölgesi'nden gelebilecek olan tehlikeleri de oluşturduğu siyasi kararlılık ve işbirliği içerisinde çözecek noktaya ulaştığını söyledi.

Son yıllarda gelişen olayların bir zincirin parçası olduğunu ifade ederek sözlerine son veren Bakan Kurtulmuş,"7 Şubat Krizi, 17-24 Aralık Meselesi, MİT TIR'ları meselesi, Gezi olayları, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve bu süreçlerin içerisinde zaman zaman büyük dalgalar içerisinde zaman zamanda kısa süreli ama sert vuruşlar şeklinde gelişen finansal darbe teşebbüslerinin Türkiye'deki etkilerini hiçbir şekilde gözardı edemeyiz. Tesadüfi olmayan olayların her biri iyi kurgulanarak uygulanmaya çalışıldı ancak Türkiye bunların hepsinin üstesinden geldi." açıklamasını yaptı.