Kurucumuz Nezih Demirkent'i özlemle anıyoruz
11 Şubat 2001 tarihinde aramızdan ayrılan Ustamızı bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz...
Gazetemizin kurucusu, Türk basınının duayeni Nezih Demirkent’in bugün 14. ölüm yıldönümü...
11 Şubat 2001 tarihinde aramızdan ayrılan Nezih Demirkent, 1981 yılında ekonomi gazetesi
DÜNYA’yı kurarak özellikle Anadolu iş dünyasının sesini duyurdu.
Bugün 34 yaşında olan DÜNYA, Nezih Demikent’in ilkeleri öncülüğünde sağlam adımlarla yoluna devam ediyor.
Ustamızı bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz...
Her zaman gazetesinin başındaydı. Makam odasında değil, gazetenin hazırlandığı yazı işleri masasında... DÜNYA, bugün onun ne denli ileri görüşlü olduğunun bir kanıtı olarak saygın, güvenilir, bağımsız bir gazete olarak yayın hayatını sürdürüyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti:
Yaşamı boyunca gazetecilerin örgütlülüğünü savundu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu önceki başkanlarından Nezih Demirkent'i ölümünün 14. yılında bir basın açıklamasıyla andı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:
"Yaygın ve yerel diye ayırmaksızın gazetecilerin birlikteliği için uğraş veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, basın sektörümüzün sağduyuyu temsil eden öncü isimlerindendi. Yaşamı boyunca gazetecilerin örgütlülüğünü savundu.
Meslek yaşamını örgütlenmeyi güçlendirmek, Anadolu basınıyla yaygın basın arasındaki ilişkileri sıklaştırmak ve kendi meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ni daha çağdaş bir yapıya ulaştırmak için çalıştı.
Gazetecilik mesleğinin belleği olan TGC Basın Müzesi'nin kurulması, Darıca'daki Huzurevi'nin gazetecilere kazandırılması, işsiz gazetecilere kendi olanaklarıyla yayın organlarında yer açması unutulmayacak çalışmalarından birkaçıdır.
Şu sıralarda TBMM'de görüşülmekte olan İç Güvenlik Paketi'nin düşünceyi ifade özgürlüğüne, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerine getireceği kısıtlamaları gördükçe aynı zamanda bir hukukçu olan Nezih Demirkent'i anmadan edemiyoruz.
Günümüzde yaşadığımız baskı, sansür, oto sansür ve haber saklama, yayın yasakları gibi halkın bilgi edinme, haber alma kanallarını tıkayan girişimlere gazeteciler olarak direnebiliyorsak; bunu Nezih Demirkent gibi, Abdi İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi ustalarımıza borçluyuz.
Ve bu direniş haber özgür kalana kadar, gazetecilik mesleği evrensel ölçülerde yapılabilir hale gelene kadar sürecektir.
Bu düşüncelerle Nezih Demirkent'i bir kez daha sevgi ve özlemle anıyoruz."
Osman Arolat:
14 yıl sonra Nezih Ağabeyi anarken...
Ali Ekber Yıldırım:
Nezih Demirkent vizyonu ile tarım gazeteciliği