Kurucumuz Nezih Demirkent'i andık

Gazetemizin kurucusu ve Türk basınının duayen ismi Nezih Demirkent, aramızdan ayrılışının 16. yılında dün kabri başında anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gazetemizin kurucusu ve Türk basınının duayen ismi Nezih Demirkent’i, aramızdan ayrılışının 16. yılında özlem ve saygıyla anıyoruz.

Demirkent için meslektaşları, dostları, sevenleri ve DÜNYA çalışanlarının katılımıyla dün (11.02.17) Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi.

Rüştü Bozkurt: 
Yoktan var eden bir liderdi

Törende konuşan DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, şunları söyledi:
"İnsan, hemen hemen ölüm bilinci olan tek canlı. İnsan hem ölümlü olduğunu bilir, hem de dünyaya tutunmak gerektiğini. Ona dört elle sarılır, pençeleriyle düz duvarlara yapışmaya çalışır. Ben hep insan ömrünün göz açıp kapatırcasına kısa olduğunu düşünür, o nedenle renkli çeşitli ve çiçekli olsun isterim. Rahmetli Nezih Bey, hem ölüm bilinci hem de geleceğe tutunma aklı olan bir adamdı. Gerçekten hayatın içinden maddi ve kültürel zengilik yaratmak için olağan üstü bir kafası, zihni, becerisi vardı. Sizi dinlerdi, söylediklerinizin yüzde 90'ını yapmaz, yüzde 10'unu yapardı ama bunu size öyle bir hissettirirdi ki...

Ben Nezih Bey denildiğinde yoktan var etmeyi anlıyorum. DÜNYA gazetesini ilk aldığı zaman bir iki yıl içerisinde stratejisini ve tavrını değiştirdi. O güne göre en akıllıca davranarak Türkiye'deki boşluğu gördü ve bugün yüzlerce kişinin evine ekmek götürmesini sağlayan müessesenin rotasını çizdi. Zenginlik ve geleceğe kalmak işte bu demek. Siz dünyayı terk edip gittiğinizde arkanızda sizin yaptığınız eserlerinizden ve yaptığınız işlerden birçok insanın aş ve iş sahibi olmasından daha büyük zenginlik, sevap olamaz. Bundan 5.000 yıl önce Sümer rahibi diyor ki: "Sen kendin için değilsen kim senin için?" Nezih Bey, kendi için olanı çok iyi bilen bir insandı. Diyor ki rahip, "Sen başkaları için değilsen nesin ki?" Eğer sen başkaları için bir şey sunmuyor, bir değer katmıyorsan nesin ki? Allah gani gani rahmet eylesin o Sümer rahibinin söylediği o çok evrensel, 5000 yıldır geçerliliğini koruyan gerçeği Nezih Bey hayatı boyunca bütün samimiyetiyle yaşamış bir insandır. Cennette istisna bir yeri vardır, bu kadar insana hizmet ettiği için. Her zaman yüreğimizin derinliklerinde olacak."

Ertuğ Karakullukçu:
En çok ihtiyaç duyduğumuz dönemi yaşıyoruz

Rüştü Bozkurt'tan sonra söz alan DÜNYA Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğ Karakullukçu, "Nezih Bey benim için uzun yıllar birlikte çalıştığım bir yöneticimdi, ağabeyimdi. Her şeyden önce bir güven sembolüydü. Sırtınızı dayadığınızda hiçbir şeyden çekinmezdiniz. Nezih Bey bugün yaşasaydı ne olurdu diye düşündüm. Aslında bugün Nezih Bey gibi adamlara en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemi yaşıyoruz. Eğer bugün medyanın bu halini görseydi, eminim ki çok üzülecekti, yüreği kanayacaktı. Medyada habercilikse habercilik, dürüstlükse dürüstlük, duruşsa duruş bunların hepsini Nezih Bey'de gördük. Bu mesleği onun sayesinde sevdik. Rahat uyusun" dedi.

Hakan Güldağ:
Onurlu bir şekilde mesleği sürdürmek bizim için büyük nimet 

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise duygularını şu şekilde paylaştı:
"Sevgili kurucumuzun aramızdan ayrılışının 16. yılında burada onu anmak için toplandık. Değerli büyüklerimin dediği gibi Türk basınının kelimenin tam anlamıyla duayeni, lideri, hepimizin ağabeyi, babası bir sembol isimdi Nezih Demirkent. Onun kendisini mesleğine adamış olmasından her zaman bahsettik. Onun bu adanmışlık duygusuyla meslek onuruna sahip çıkışını her zaman vurguladık. Bu değerlerin özellikle Nezih Demirkent ismi üzerinden daha fazla bir ihtiyaç olarak dile getirildiğine şahit oluyoruz. Giderek de bunların içi boş sözler olmadığı hakikaten meslek onuruna sahip çıkan, meslek ilkelerini gözeten, o değerleri yücelten bir insanın bir duayenin kurucusu olduğu bir gazetede çalışmanın çok büyük bir nimet olduğu gerçeğinin daha fazla farkına varıyorum. Onu her şeyiyle özlüyoruz. Bilgeliğiyle, yol göstericiliğiyle, eleştirileriyle. Ama gerçekten DÜNYA çalışanları zannediyorum bana katılacaktır. Onurlu ve başı dik bir şekilde mesleğini sürdürmek gerçekten çok büyük bir nimet. Bu imkanı bize tanıdığı için kurucumuzu şükranla, özlemle, rahmetle anıyoruz."

Nezih Demirkent’i vefatının 16. yılında özlemle anıyoruzAramızdan ayrılışının 16. yılı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir