Kurucumuz Nezih Demirkent'i andık

Gazetemizin kurucusu, Türk basının duayen ismi Nezih Demirkent, aramızdan ayrılışının 18'inci yılında, Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında özlem, şükran ve minnetle bir kez daha anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yolu Bab-ı Ali’den geçenlerin ‘Nezih Baba’sı, Anadolu iş dünyasının sesi, gazetemiz DÜNYA’nın kurucusu Nezih Demirkent’i kabri başında bir defa daha saygı, sevgi ve özlemle andık.

Aramızdan ayrılışının 18’nci yılında Nezih Demirkent için ailesi, meslektaşları, sevenleri ve DÜNYA Gazetesi çalışanları Aşiyan mezarlığındaki kabri başında yeniden bir araya geldi. 

Türk ekonomi gazeteciliğinin DÜNYA gazetesi çatısı altında kurumsallaşmasının önünü açan Nezih Demirkent, 51 yıllık meslek yaşamında bağımsızlığın ve meslek değerlerinin savunucusu oldu. Kabri başında ‘o’nu anan sevenleri “Biz ondan çok şey öğrendik” derken DÜNYA Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ sözlerine “Nezih Demirkent hepimiz için çok şey ifade ediyor” sözleriyle başladı.

Nezih Demirkent’i en iyi tarif eden özelliklerinden birinin onun gazeteciliğe ve meslek onuruna adanmış bir ömür geçirmesi olduğunu kaydeden Güldağ, “Nezih Demirkent, gazeteciydi… Büyük bir gazeteciydi ama aynı zamanda büyük bir insandı. Bab-ı Ali’de dostlarının ona verdiği lakap Nezih Baba’ydı. Hiç kimseye boşuna ‘baba’ lakabı verilmez. Nezih Demirkent, tüm meslek yaşamı boyunca pek çok gazeteciye dokunmuş bir isimdi. Meslek değerlerinin yılmaz bir savunucusuydu… Hakikaten çok görmüş, geçirmiş bir insandı” dedi.

Nezih Demirkent’in henüz 1 yaşındayken babası Nurettin Bey ile beraber şark hizmetine çıktığını, ilkokula Van’da başlayıp İzmit’te tamamladığını hatırlatan Güldağ, “Anadolu’yu karış karış bilirdi. Yaşadığı tecrübelerle Anadolu sevdalısı biri haline geldi” diye konuştu.

Anadolu’nun dinamizmini gösterdi

Nezih Demirkent’in DÜNYA Gazetesiyle ortaya koyduğu modelin o dönemden sonra Türk basın tarihi açısından önemli bir dönüm noktası haline geldiğine işaret eden Hakan Güldağ şöyle devam etti: “Nezih Demirkent’i gazeteci ve insan kimliği ile andığımız kadar Türk basınına getirdiği modelle de anmak zorundayız. Yarattığı eseri DÜNYA ile önce Anadolu’yu medya ile buluşturdu. Bugün örneklerini gördüğümüz çeşitli yayın organlarının, televizyonların ‘Anadolu’da ekonomide neler olup bitiyor?’ diye araştırmaları, orada yaratılan değeri ve dinamizmi yansıtmaya çalışmaları aslında Nezih Demirkent’in modelinin farklı yansımalarıdır. Nezih Demirkent Anadolu’yu DÜNYA’nın sayfalarına yansıtmak için çok titiz davranmıştır. Bölge temsilcilikleri ve bölge toplantılarıyla Anadolu ekonomisinin dinamizmini herkese gösterdi. Demirkent, bir stajyer spor muhabiri olarak Son Saat gazetesinde mesleğe ilk adımını attığında sene 1950’ydi. Meslekte tam 51 yıl ve DÜNYA ile birlikte ekonomi gazeteciliğinde tam 20 yıla imza attı. Demirkent için söylenecek çok şey var. Ama ne söylersek söyleyelim hep eksik bir şey kalacak.”

Nezih Demirkent'in Türk basınına ve Türkiye ekonomisine katkısının çok değerli olduğunu vefatının üzerinden 18 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün dahi unutulmadığını belirten DÜNYA yazarı Rüştü Bozkurt "Bir gün hepimiz bu dünyadan ayrılacağız. Önemli olan geride ne bıraktığımız... Nezih Demirkent unutulmaz bir eser bıraktı. Zaten önemli olan da öldükten sonra insanın ortaya koyduğu iyi eserlerle anılmasıdır. Bugün hepimiz Nezih Demirkent'i iyi duygularla, özlemle hatırlıyoruz" dedi.

Güldağ ve Bozkurt'un konuşmasının ardından DÜNYA Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, Nezih Demirkent'in ölüm yıldönümünde kendisini ve DÜNYA'yı yalnız bırakmayan tüm dostlarına ve çalışanlarına teşekkür etti. Anma toplantısı dualarla son buldu.