Kuvvetli yağışlar devam edecek

Yağışın, öğleden sonra kuvvetlenmesi, yarından itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul'da üç gündür etkili olan sağanak yağışın, öğleden sonra kuvvetlenmesi, yarından itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, sağanak yağışın öğleden sonra tekrar kuvvetlenmesinin beklendiğini bildirdi. Kentte, gece saatlerinde önemli bir yağışın beklenmediğini ifade eden Yıldırım, yarından itibaren de yağışın etkisini kaybedeceğini belirtti.

Yıldırım, hafta sonu ise sıcaklıkların mevsim normallerine çıkacağını söyleyerek, sıcaklıkların 30 dereceye kadar çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ülkenin büyük bölümünde görülecek yağışların, öğle saatlerinden sonra İstanbul Anadolu yakası, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Yalova, Kütahya, Manisa, Uşak, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Eskişehir ile Ankara'nın kuzey ve batı ilçelerinde (Nallıhan, Beypazarı, Ayaş, Polatlı, Çamlıdere, Güdül, Kızılcahamam, Çubuk, Kazan, Etimesgut, Sincan) kuvvetli olmasının beklendiği belirtildi.

Su baskını, sel ve yıldırım risklerine dikkat çekilen açıklamada, dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği hatırlatıldı.

Kurbağalıdere'nin ıslahı için ihale yapılacak

İstanbul'da etkisini sürdüren sağanak yağışta taşkın noktalarından biri olan toplam uzunluğu 67 bin 680 metre olan Kurbağalıdere'nin ıslahı için Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı-Altyapı Müdürlüğünce  24 Haziran'da "Kurbağalıdere Islah İnşaatı İşi" ihalesinin gerçekleştirileceği kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, bu ihale kapsamında derenin Yeni Salı Pazarı ile Göztepe arasında kalan 1200 metrelik kısımda ıslah çalışması yapılacağı, Büyükşehir Belediyesi'nin, Dünya Bankası'ndan aldığı kredinin bir kısmını Kurbağalıdere'nin ıslahının finansmanı için tahsis ettiği bildirildi.

Ayrıca, Yeni Salı Pazarı ile denize kadar olan 3000 metrelik kısımda yetersiz olan dere kesitlerinin genişletilmesi için de Projeler Müdürlüğünce yapılan çalışmanın tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi.

Öte yandan İstanbul'da yağmurun etkili olduğu son 2 günde meydana gelen 114 trafik kazasında 33 kişi yaralandı.

Yıkıntı atıkları fotoğraflandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi'nin izinsiz olarak hafriyat toprağı ile inşaat yıkıntı atıklarını, Kurbağalıdere'ye sıfır konumda, önlemsiz olarak depoladığının fotoğraflanarak tespit edildiğini bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, bugün bazı basın ve yayın organlarında, CHP Parti Meclisi Üyesi Gürsel Tekin'e atfen yer alan "Kurbağalıdere'nin olduğu bölgenin, milyonlarca liralık rantın döndüğü bir bölgeye çevrildiği, o bölgede dere koruma bandı olması gereken yerlerin kimlere toprak döküm sahası olarak tahsis edildiği" şeklindeki ifadelerin yer aldığı belirtildi.

Topbaş: Gecekonduların hangi dönemlerde yapıldığını sorgulamıyoruz

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret etti. Topbaş, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Dünya Bankası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında şu an beş yüz milyon dolarlık bir proje yürütüldüğünü söyledi.

Bu projede, dere ıslahlarının da bulunduğunu belirten Topbaş, "Yirmi iki deremizin ıslahı konusundaki kaynağı konuştuk. Projelendirilme aşaması tamamlanan altısı ve daha sonra diğerlerinde bu krediyi kullanacağız" dedi.

Topbaş, "Kurbağalıdere'nin Kadıköy Belediyesi ile bir inatlaşma sonucu mu ıslah edilmediğine" ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"O Kurbağalıdere dediğiniz yer bir bölüm. Önce o Kurbağalıdere'yi oluşturan bütün vadilere baktığımızda kilometrelerce mesafe oluşan bir alan görmekteyiz. Bu alanlar etrafında yerleşimlerin, gecekonduların hangi dönemlerde yapıldığını biz sorgulamıyoruz. Bu derelerin nasıl yok edildiğini, derelerin nasıl kapatıldığını, dereleri nasıl sıkıntıya soktuklarından bahsetmek istemiyorum. Meteoroloji uyarı yaptı, okullar tatil edildi, yarım saatte metre kareye kırk beş kilogram yağış düştü. Bir afet olacağı söylendi. Buna benzer afet boyutunda yağışlar Amerika'da da Avrupa'da da hatta metro istasyonlarını basacak seviyede oluşmakta. Bizim bu konuda çalışmalarımız sürüyor.

Afet boyutuna taşıdığınız zaman, içeriğini bilmediğiniz ölçekte gelecek bir yağmur ki İstanbul'a son altı yılın Haziran aylarının toplam yağışı kadar yağmur iki günde düşmüşse ona göre değerlendirmek lazım. Hele yarım saatte kırk beş kilogram düşmüşse bunu düşünmek, buna göre bakmak lazım. Sıkıntıları biz İzmir'de gördük kaç kez, Antalya'da gördük kaç kez. Edirne'de gördük kaç kez. Biz kalkıp bunlar üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz. Bunlara afetler, doğa üstü hadiseler olarak bakmak lazım."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir