”Kuzey Irak artık PKK için sığınak değil”

Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler, PKK'nın Türkiye'nin yanı sıra Irak için de tehdit olduğunu ve ABD'ye zarar verdiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler, Türkiye'nin Irak'a ilişkin temel kaygısının terör örgütü PKK olduğunu ve terörün tasfiyesinin Türkiye için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Amerikan-Türk Konseyinin yıllık konferansında konuşan Korgeneral Taşdeler, ABD ile Kasım 2007'den bu yana devam eden istihbarat paylaşımı sayesinde kuzey Irak'ın artık PKK teröristleri için sığınak olmaktan çıktığını belirterek, PKK'nın o bölgedeki varlığı devam ettiği sürece Türkiye'nin operasyonlarının da süreceğini bildirdi.

Taşdeler, PKK'nın Türkiye'nin yanı sıra Irak için de tehdit olduğunu ve ABD'ye zarar verdiğini kaydetti. Korgeneral Taşdeler, Türkiye'nin Irak ile, diğer boyutlarda olduğu gibi askeri ilişkilerini de geliştirmekte olduğuna işaret etti.

Kerkük sorununa dikkati çeken Taşdeler, en iyi çözümün bu bölgeye özel statü verilmesi ve bunun, ABD'nin çekilmesinin tamamlanmasından önce gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Balkanlar ve Kafkasya'nın da kırılgan olmayı sürdürdüğüne işaret eden Korgeneral Taşdeler, Ermenistan'ın Karabağ'ın yanı sıra, Azerbaycan'ın bazı bölgelerini işgalini sürdürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin her şeye karşın Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmeye istekli olduğunu belirten Taşdeler, dost ülkelerin parlamentolarının Ermeni iddialarını tanımaları durumunda, bunun normalleştirme konusuna olumsuz etkide bulunacağını ifade etti.

Afganistan sorununa işaret eden Korgeneral Taşdeler, ABD'nin Afganistan ve Pakistan meselelerine yeni yaklaşımının Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını ve Afganistan'daki sorunun sadece akeri yöntemlerle çözülemeyeceğini belirtti.

Taşdeler, Türkiye'nin özellikle seçim döneminde Afganistan'a daha fazla katkıda bulunmanın yöntemlerini değerlendirdiğini, Afgan güvenlik personeli için Türkiye'de daha fazla eğitimin planlandığını söyledi.

Türkiye ile İsrail arasında çok özel bir ortaklık ve ilişki olduğunu, şimdiye kadar yaklaşık bin kişilik İsrail personelinin Türkiye'de eğitiminin yapıldığını kaydeden Taşdeler, Orta Doğu'daki çatışmaların bölgede istikrara ulaşılmasına zarar verdiğine işaret etti.

Taşdeler, Kıbrıs konusunda Türkiye ve KKTC'nin yapıcı yaklaşımlarına karşın Kıbrıslı Rumların yaklaşımının çözüm istedikleri izlenimini vermediğini de söyledi.

Karadeniz konusuna da değinen Taşdeler, bu denizde güvenliğin kıyıdaş ülkelerce ve mevcut mekanizmalarca sağlanması gerektiğini ve Türkiye'nin Montrö Anlaşması'na çok büyük önem verdiğini belirtti. Dünyada mevcut koşullarda, güvenlik meselelerinde Türkiye ile ABD'nin yakın işbirliğinin zorunluluk olduğunu belirten Taşdeler, ilişkilerin gelişmekte olduğunu vurguladı.

Taşdeler, savunma sanayii işbirliği konusunda da ABD'nin kısıtlamalarını ortadan kaldırması çağrısında bulundu.