Lastikte 'etiketli' rekabet dönemi
1 Kasım'da yürürlüğe giren etiket zorunluluğu lastik sektöründe özellikle binek segmentinde rekabetin yapısını değiştirecek.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Lastik sektörü 1 Kasım'da çıkan etiket zorunluluğu sonrası 'etiketli' rekabete hazırlanıyor. Bundan sonra tüm lastiklerde etiket yer alacak ve lastiğin çıkardığı gürültüden yakıt kullanımına kadar tüm
özelliklerini içerecek. Lastikte etiket uygulamasına Michelin olarak başladıklarını belirten Michelin Pazarlama DirektörüSertan Akçagöz, sektördeki tüm şirketlerin AB genelinde başlayan bu uygulamaya uyum sağlama zorunluluğu olduğunu vurguladı. Akçagöz, tüketicilerin tercihlerinin artan benzin fiyatları paralelinde yakıt tasarrufu sağlayan lastiklerde yoğunlaştığını, kendi ürün portföylerinde ürünlerin yüzde 70'inin tasarruf sağlayan lastiklerden oluştuğunu anlattı. Düşük yuvarlanma direnci ile tasarruf sağlayan lastiklerde öncü olduklarını dikkat çeken Michelin Pazarlama Direktörü, bu lastiklerde 5'inci nesilin üretimini yaptıklarını belirtti.
Akçagöz, "Kullanıcıya, rakibimize göre örneğin yüzde 2.5 tasarruf yaptığımızı gösterebiliyoruz. 300-400 çekicisi olan bir firma için bu 300 bin liraya ulaşan bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor" dedi.
Bizi 'Michelin'i reklamda yanlış söylediniz diye aradılar
Akçagöz, 1 Kasım'da yürürlüğe giren etiketleme yasası sonrası bireysel kullanıcıların bu tasarrufu ortaya koyan yuvarlanma direnci, fren mesafesi ve çevreye yaydığı gürültünün lastik etiketinde göreceğini anlattı. Sertan Akçagöz'ün verdiği bilgilere göre bugün en iyi (A) ile en düşük kalite (G) lastik arasında yakıt tasarrufu yüzde 8'i buluyor. Bu nedenle lastik etiketlerini doğru okuyanlar için önemli bir tasarruf imkanı bulunuyor.
Akçagöz, Avrupa Birliği'nin 2014 yılından itibaren G sınıfının altındaki lastiklerin üretim ve satışına izin vermeyeceğini, Türkiye açısından bu durumun netleşmediğini belirtti. Türkiye lastik pazarına dair net rakamların paylaşılmadığını ancak kendi araştırmalarına göre sektör lideri olduklarını söyleyen Akçagöz, "Michelin olarak marka hatırlanma ve tercihte hep en tepedeyiz" dedi. Michelin Fransa'da kurulmuş bir marka.
Markaya Türkiye'de lastik adam, Mişelin, hatta Maykıl bile denildiğini anlatan Akçagöz, "Bizi 'reklamda markanın adını yanlış okudunuz, o Mişlen değil Maykıl' diye arayan bile oldu. Ama nasıl okunursa okunsun herkes markayı tanıyor" şeklinde konuştu.
Lastik imalatında artık zeytinyağı kullanılıyor
[PAGE]Lastik imalatında artık zeytinyağı kullanılıyor
Halen 18 ülkede 70 fabrikada üretim yapan Michelin'in önümüzdeki 3 yıl Türkiye'de üretim yatırımı yapma planı yok. Bunun nedeni Avrupa'daki kriz ve bu bölgedeki fabrikaların bölgenin talebi için fazlasıyla yeterli olması. Sertan Akçagöz, "Bu bölgede son dönemde şirketin neredeyse tek büyüdüğü pazar Türkiye. 2011 yılında sektör yüzde 10'un üzerinde büyüdü. Bu yıl sektör aynı seviyede kaldı. 2013 tahminimiz yüzde 5 ile 10 arasında büyüme. Biz Michelin olarak sektörün iki katı büyüyoruz" dedi.
Doğal kaynaklardaki sıkıntılar nedeniyle lastik sektörünün yeni arayışlara girdiğini vurgulayan Akçagöz, şu anda binek lastiklerinin imalatında zeytinyağı gibi doğal yağlar kullanıldığını anlattı. Türkiye'de 11 tane lastik kaplama atölyeleri olduğu bilgisini veren Akçagöz, ayrıca lastiğe "diş açarak" kullanım süresini yüzde 20-25 uzattıklarını söyledi.
5 milyar dolar değerli logo bir fuarda doğdu
Michelin Adam olarak bilinen o meşhur 'lastik adam'ın ismi Bibendum. 1898 yılında Edouard ve Andre Michelin kardeşler tarafından yaratılmış. 1894'te bir fuara katılan Michelin kardeşler lastikleri üst üste dizince, bir adam formu ortaya çıkmış. Bu form O'Galop tarafından lastik adam şeklinde resmedilmiş. O'Galop'un çalışmasında ünlü Latin şair Horace'dan alıntı yaptığı "Nunc est Bibendum" (şimdi içme zamanı) daha sonra Michelin tarafından lastik adamın ismi olmuş. 2000 yılında Financial Times'ın dünyanın en iyi logosu seçtiği Bibendum'un değerinin 5 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Michelin 1926'da turizmi canlandırmak için Michelin Rehberi yayımlamaya başladı. Restoranları yıldızla ödüllendiren bu rehber öyle büyük bir ilgi gördü ki Michelin yıldızı, bugün çok prestijli bir başarı kriteri haline geldi.
Lastik etiketini nasıl okuyacağız?
[PAGE]
Lastik etiketini nasıl okuyacağız?
Lastikteki etiket üzerinde yer alacak "benzin pompası" resmi yakıt verimliliğini simgeliyor.
Yuvarlanma direnci A-G arasında harflerle belirleniyor. Bu kriterde iyi not alan lastik az yakıtla daha çok gidebiliyor. Yakıt verimliliğinden A alan bir lastik G alan başka lastiğe göre yüzde 8 tasarruflu olabiliyor.
Etiketin üzerindeki yağmur damlaları sembolü ise ıslak zeminde yol tutuşu simgeliyor. Tüm şartlar eşit sayıldığında ıslak zeminde A alan bir lastik ile G alan bir lastik arasında fren mesafesinde 18 metrelik bir fark olabiliyor.
Dış gürültü özelliği de hoparlör sembolü ile gösteriliyor. Lastiğin yol ile teması sonucunda çıkardığı gürültünün kaç şiddetinde olduğunu belirtiyor. Tek dalga ile ifade edilen düşük gürültülü lastikler, üç dalga ile ifade edilen lastiklere göre dört kat daha sessiz çalışma kapasitesine sahip.