Levant İş Forumu kuruldu, 75 projeye imza atıldı

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında oluşturulan İstanbul Deklarasyonu kapsamında, 75 projeye imza atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün iş dünyası temsilcileri, Levant İş Forumu'nu kurdu.

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında oluşturulan Levant İş Forumu İstanbul Deklarasyonu kapsamında, 14 ayrı başlıkta belirlenen 75 projeye imza atıldı.

Hareket planı, Levant İş Forumu'nun koordinasyonunda yürütülecek ve merkezi İstanbul olacak. 4 ülke arasında refah ve ekonomik istikrarın artırılması amacıyla, kişilerin ve malların serbest dolaşımının yanı sıra eğitim ve kültür alanlarında da işbirliğinin artırılması öngörülüyor.

Proje uzun vadede, Kızıldeniz, Akdeniz ve Basra Körfezi arasında kalan bölgede güvenlik merkezli devletler arası rekabet vizyonundan istikrar ve ekonomik büyümeyi merkeze alan ülkelerarası dayanışma perspektifine geçişi hedefliyor.

Forumun yönetiminde her ülkeden temsilci bulunacak. İş Forumu, her ülkede malların ve hizmetlerin serbest dolaşımı için lobi çalışmaları yürütecek. Kamuoyu duyarlılığını artırmaya yönelik faaliyette bulunacak.

Entegrasyon hedeflenen her bir alanda liderler belirlenecek. 2014 yılına kadar entegrasyonunun ilk sonuçlarının alınması ve 4 ülkeye yenilerin katılması hedefleniyor. 2015 yılında ise ilk ilerleme raporu yayınlanacak.

Entegrasyon için 14 başlıkta atılacak 75 adım şöyle:

"1- Ulaştırma ve Lojistik alanında; Mersin-Basra demiryolu ve otoyolunun tamamlanması, Mersin-Halep-Şam-Amman-Akabe Otoyolu'nun inşası, Hicaz demiryolu rehabilitasyonunun hızla tamamlanması, bölgesel demiryollarının Körfez İşbirliği Demiryolu Ağı ile entegrasyonu, Mersin-Suriye ve Mersin-Beyrut feribot seferlerinin başlatılması, Ro-Ro hattı gereksinimi için etüt yapılması, bölge havaalanlarının modernizasyonu, bölge içi havaalanları arasında seferlerin artırılması, Mersin ve Gaziantep'ten Şam, Beyrut ve Amman'a direkt tarifeli uçak seferlerinin başlatılması, bunun için ulusal havayolları arasında bir lig kurulması, bölge ülkeleri arasında transit geçişlerin kolaylaştırılması, telekomünikasyon altyapısının modernizasyonu ve entegrasyonu, ülkeler arasında ulaştırma ve lojistik mevzuatı uyumunun sağlanması.

2- Girişimcilik Alanı; KOBİ'lere yönelik çalışmalar, ortak sanayi bölgeleri kurulması, kadınların iş hayatına katılması, gençlerin girişimciliğinin özendirilmesi, başkan Obama tarafından 2011 yılında Türkiye'de düzenlenecek girişimcilik zirvesine bölge ülkelerinden katılımın teşvik edilmesi, mikro finans mekanizmalarının teşvik edilmesi, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması.

3- Finansal Hareketler; Bankaların karşılıklı şube açmasını kolaylaştırmak ve teşvik etmek, ortak Levant Bankası, Türk Arap bankası modeli, sigortacılık altyapısının güçlendirilmesini sağlamak, bölge ülkelerinin şirketlerinin İMKB'de kote edilmesini sağlamak-teşvik etmek.

4- Bölge İçi Yatırım Hareketleri; Dünya Bankası "İş Yapma Kolaylığı Raporu" referans alınarak yatırım ortamının iyileştirilmesi, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, yatırımcı güveninin artırılması, yatırım garanti sistemlerinin geliştirilmesi, bölgesel yatırım danışma konseyi kurulması, Doğu Akdeniz Tahkim Merkezi kurulması.

5- Gıda Güvenliği Ortak Tarım Yatırımları Yapılması; İleri tarım teknikleri konusunda know-how transferi, tarım projelerinin finansmanı konusunda model oluşturulması, modern sulama tekniklerinin bölge ülkelerinde kullanılmasında Türkiye'den know-how transferi ve modern tekniklerin teşviki, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda ortak eylem planı takip etmek, tarımsal ve kırsal kalkınma projelerinde tecrübe paylaşımı.

6- Enerji Güvenliği Alanı; Elektrik üretimi ve ticareti konusunda işbirliği yapmak, bölgenin yenilenebilir enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması için iş modelleri geliştirmek, ortak petrol arama-çıkarma faaliyetleri yapmak, Doğu Akdeniz'de ortak arama projeleri geliştirmek, elektrik maliyetini düşürmek.

7- Mal ve İnsan Hareketliliği; Ülkeler arası mal ve hizmet hareketlerinin önündeki tarife dışı engellerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması, ülkeler arası gümrük kapılarının modernizasyonu ve bekleme sürelerinin minimize edilmesi, ortak sınır kapıları kurulması, ülkelerin IRU üyeliğinin ve TIR sistemine dahil olmasının teşvik edilmesi, oturma izinlerinin kolaylaştırılması, çalışma izinlerinin kolaylaştırılması, mal ve hizmet standardizasyonun sağlanması.

8- Turizm alanı; Bölge içi insan hareketliliğinin artması için ortak tur paketleri düzenlenmesi, karşılıklı tanıtım faaliyetlerinin canlandırılması, ortak iki dilli tanıtım portalının kurulması, sağlık turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi için mekanizmalar kurulması, dini turizm potansiyelinin artırılması, organize turizmin gelişmesi için bilgi paylaşımı yapmak.

9- Alt Yapı Projesi Piyasası ve Proje Finansmanı; Bir proje havuzu oluşturularak bu projeleri için finansör aranması, bölge ülkelerinin finansal güçleri, uzmanlıkları ve teknik bilgilerini ihtiyaç duyulan projeler için bir araya getirilmesi, kamu özel sektör ortaklığı (public private partnership, PPP) ve yap-işlet-devret (BOT) modellerinin teşvik edilmesi ve bunun için gerekli mevzuat altyapısının hayata geçirilmesi.

10-Yatay İlişkilerin Canlandırılması; Genç gazetecilerin eğitilmesi, "Levant Film Festivali"nin organize edilmesi, gençlik programları, bölgesel spor müsabakaları: "Levant Kupası", ortak haber ajansının kurulması.

11- Kurumsal Kapasite Geliştirme Çalışmaları; Özel sektörün gelişimi için girişimciliğin teşvik edilmesi, oda sisteminin geliştirmesi için deneyim paylaşımı, bölge ülke özel sektörü özel sektör kuruluşları arasında tematik ağlar kurulması, bölge ülke özel sektörü özel sektör kuruluşlarının küresel görünürlülüğünü artırmak için çalışmalar yapılması.

12- Eğitim ve Ar-Ge Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesi; Üniversiteler ağı ve değişim programları (İbni Haldun programı) oluşturulması, Doğu Akdeniz Bilim Kurulu kurulması, Düşünce Kuruluşları Ağı oluşturulması, sanayi işbirliği için staj programları, ortak lisan üstü eğitim programları oluşturulması, bölgede tekno park ve inavosyaon merkezleri kurulmasının teşvik edilmesi.

13- Kültürel Etkileşim; Türkçe ve Arapça eğitiminin yaygınlaştırılması, Bölgesel Film Festivali Düzenlenmesi, karşılıklı sanat sergileri açılması.

14- Üçüncü Ülkelerde İşbirliği; Latin Amerika ve Afrika'ya açılmak için bu bölgelerdeki Arap diasporası ile işbirliği, Arap şirketleri ile Türk şirketleri arasında Doğu Avrupa ve BDT bölgesinde işbirliği."

İstanbul Deklarasyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye Ulaştırma Bakanı Yaroub Bader, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Türk – Ortadoğu İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Habbab, Lübnan–Türkiye İş Konseyi Başkanı Vagi Bizri, Suriye–Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdülkader Sabra, Türk – Suriye İş Konseyi Başkanı Ruhsar Pekcan, Ürdün–Türkiye İş Konseyi Başkanı Hamdi Tabba ve Türk–Ürdün İş Konseyi Başkanı Şerif Egeli'nin katıldığı basın toplantısı ile imzalandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir