Libananco davasında bugün son duruşma görülüyor

Son duruşmada davanın 'esastan görüşülüp görüşmeyeceği'ne karar verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında üçüncü gün duruşmaları bu sabah başladı.

Yerel saat ile 9.00'da başlayan duruşmalara, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi üyeleri, Türk hükümeti ve Uzan ailesinin avukatları katıldı.

Bugünkü duruşmaya Libananco'nun ortaklarından Ali Cenk Türkkan'ın Ürdün'den video konferansla katılması bekleniyor.

Yine bugünkü duruşmaya şu ana kadar Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın gelmedikleri gözlendi. Bu duruşma için İnterpol tarafından tutuklama kararı askıya alınan Hakan Uzan'ın ise Paris'ten ayrıldığı iddia ediliyor.

Duruşmalara katılan taraflar dün ve önceki gün sonunda basının sorularını yanıtlamamıştı.

Duruşmaların bugün sona ermesi bekleniyor.

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın 'esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini' karara bağlayacak.

Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp-dayanmadığına bakılacak.

Taner Yıldız: Endişe duymuyoruz

Davayla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Türkiye'den yüksek bir tazminat isteniyor, bir endişe söz konusu mu?' sorusu üzerine, Türkiye'nin haklarının en üst düzeyde korunabilmesi için önemli ve ciddi bir hazırlık yaptıklarını söyledi.

Yıldız, "Polonya 1 ve Polonya 2 diye ifadelendirdiğimiz ve yine Libananco davası diye geçen 8,4 milyar dolarlık dava, Libananco'nun yetkisiz olduğu gerekçesiyle lehimize sonuçlanmıştı. Son beş altı içerisindeki bu gelişmeler bize bu konuda da benzer bir cesaret veriyor. Çünkü benzer bir dava, teması aynı olan bir konu. Bildiğiniz gibi bu dava esas açısından değil usul açısından şu an yürütülüyor. Libananco taraf mıdır, değil midir? Biz bu davada taraf olmadığını, bu hisse senetlerinin kendilerine 2003 yılından önce geçmediğini söyledik. Kendileri de daha önce geçtiğini söylüyor. Tabii ki hazırlıklarımızın detaylarını size aktarmayayım ama çok geniş kapsamlı hazırlandığımız bir konu, o yüzden herhangi bir endişe duymuyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir