”Libya ile açılımlar yapabiliriz”
Bakan Çağlayan, Libya'da yatırım yapan ve müteahhitlik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirket temsilcileri ile bir araya geldi
TRABLUS - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ile hem karşılıklı, hem de beraber üçüncü ülkeler nezdinde ticari ilişkilerin artırılabileceğini belirterek "Libya'yı bir yatırım, üretim üssü haline getirerek, Afrika başta olmak üzere ihracatı geliştirme noktasında beraber açılımlar yapabiliriz" dedi.
Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Libya'nın Trablus şehrinde, Libya'da yatırım yapan ve müteahhitlik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirket temsilcileri ile bir araya gelerek, "Türkiye Libya Ticaret ve Yatırım Toplantısı"na katıldı.
Trablus Radisson Otelde düzenlenen toplantıda konuşan Çağlayan, Libya ile ticaretin geliştirilmesi noktasında yoğun çalışmalar yaptıklarını belirtirken, resmi temaslar kapsamında da Libyada yapılabilecek iş imkanları ile Türk iş adamlarının sıkıntıları ve beklentilerini ilgili bakanlara aktaracaklarını söyledi.
Türkiye'nin Libya ile olan ticari ilişkilerinin oldukça olumlu seyrettiğine dikkati çeken Bakan Çağlayan, iki ülkenin toplam dış ticaret hacminin geçen yıl itibariyle yaklaşık 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Libya ile geçen yılın tamamında yapılan dış ticaret hacmine bu yılın 8'inci ayında ulaşıldığını bildiren Çağlayan "bu da bizim Libya olan dış ticaret rakamlarımızın yaklaşık 2 milyar dolarlar seviyesine geleceğinin göstergesidir" dedi.
Türkiye'nin Libya'ya geçen yılın tamamında gerçekleştirdiği 1,1 milyar dolarlık ihracat düzeyini de bu yılın ilk 6 ayında yakaladığına işaret eden Çağlayan, ihracatın yüzde 40-50'ler düzeyinde arttığını ve bunun da son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Libya ile geçmişte iş yapan bazı kötü firmaların olumsuz yansımalarının halen devam ettiğine işaret eden Çağlayan, "geçmişte yaşadığımız bazı kötü tecrübeler var, bazı kötü firmaların mirası devam etmekle birlikte, bu son 4-5 yıl içinde Türk müteahhitleri yaklaşık 10 milyar dolar civarında inşaat işi aldı, bu da sevindirici bir gelişme" dedi.
Afrika'ya Libya ile açılım
Libya'da yeni açılımlar yapmak için gayret sarf ettiklerini bildiren Çağlayan, Libya'ya ihracatı geliştirmek ve iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılmasının yanı sıra üçüncü ülkeler nezdinde birlikte işbirliği yapılmasının önemini vurguladı.
Daha önce yaptıkları toplantılarda Libya'da veya Libyalıların Türkiye'de yapabileceği yatırımlar ve hangi alanların öncelik taşıyacağı konusunda bir değerlendirme yapıldığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
"İnşaat müteahhitlik, enerji, turizm, tarım alanında yapılabilecek ortaklıklar var. Bu ortaklıkları Libya'da yapmak ve burayı yatırım üssü, üretim üssü haline getirerek diğer ülkelere özellikle Afrika başta olmak üzere ihracatı gerçekleştirme noktasında beraber açılımlar yapabiliriz. Afrika Türkiye'nin ihracatında çok önemli bir yer almaya başladı. İhracatımızı, iş yaptığımız ülkelere çeşitlendirmeliyiz. Türkiye'nin bu anlamda ciddi avantajları var. Bu anlamda hangi alanlarda, hangi yatırımlar gerek Türkiye'de gerek Libya'da yapılabilir bunların tespit edilmesi, belli alanlara yoğunlaşılması, Afrika'ya ortak yatırımların yapılması konularını değerlendireceğiz. Gerek beraber, gerek karşılıklı yatırım yapma konusunda ve diğer ülkelerde ortak bir çok alanda birliktelik yapabileceğimiz önemli çalışmalar var. Lojistik, coğrafi ve bölgesel avantajlarımızı bu noktada kullanacağız."
Bu arada Libya'daki resmi temaslar kapsamında sektörün sorunlarını da ilgili makamlara ileteceklerini belirten Çağlayan, çeşitli mevzuatların basitleştirilmesi, vize konusundaki sorunların giderilmesi, teminat mektubu konusu ve kurulacak ortaklıklarda genel müdürün Libyalı olma şartına dönük karara ilişkin sıkıntıların gündemlerinde olduğunu söyledi.