Libya konusunda Başbakanı eleştirdi

Bahçeli "Başbakanın hiçbir fikri hazırlığı ve stratejisi yok, Türkiye'nin uluslararası itibarı yara almıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Libya'ya müdahaleyle ilgili, "Başbakan Erdoğan ve hükümetinin bu gelişmeler karşısında sergilediği kararsız ve çelişkili tutum  ibret ve esef vericidir. Hiçbir fikri hazırlığı ve stratejisi olmayan hükümet gelişmeler karşısında tavrını belirleyememekte, pusulasız bir şekilde sürüklenmektedir. Nerede durduğu, ne düşündüğü ve neyi savunduğu anlaşılamamaktadır" dedi.

Bahçeli, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da başlayan halk hareketlerinin her ülkenin iç şartlarının ve dinamiklerinin yönlendireceği değişim ve dönüşüm süreçleriyle ve kan dökülmeden sonuçlanmasının uluslararası barış, güvenlik ve istikrar için hayati önem arz ettiğini belirtti. Büyük Ortadoğu Projesinin yeni bir aşamasına geçildiği ve bölgenin siyasi mimarisinin Batılı ülkelerin çıkarlarına uygun olarak tanzim edilmesine çalışıldığı izlenimini güçlendirdiğini söyledi.

Bahçeli, sözlerine şöyle devam etti:

Birleşmiş Milletler ve NATO şemsiyeleri arasında gidip gelen, harekatın uluslararası meşruiyet konularında tutumunu ve tavrını bir türlü belirleyemeyen ve Türkiye'nin bu harekatın neresinde durduğuna açıklık kazandıramayan Başbakan, çelişkili beyanlarla sürekli patinaj yapmıştır. Bunun sonucu Türkiye'nin uluslararası itibarı da yara almıştır. Bu gerçekler, AKP'nin Türkiye'yi 'gündem belirleyen, düzen kuran ve sözü dinlenen itibarlı bir ülke haline getirdikleri' söylemlerinin kuyruklu bir yalan olduğunu bir kez daha göstermiştir."

Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde kalınmalı

Bahçeli, Libya'ya müdahaleyle ilişkin "Bir ülkedeki iç gelişmeler karşısında, bunun keyfi ve sınırsız askeri müdahaleye ve işgale gerekçe olarak kullanılmasının, ahlaki, siyasi ve hukuki meşruiyet temelinde yoksun olacağı ortadadır" dedi.

Bahçeli, Libya'da yaşananların, dönüşüm sürecinin çok sancılı ve kanlı bir süreç olacağını gösterdiğini ifade etti. ABD ve Fransa'nın öncülüğünde başlatılan NATO ağırlıklı deniz ve hava harekatının amacının, hedefleri ve kapsamının uluslararası meşruiyetini tartışmalı hale getirdiğini kaydetti.

MHP Lideri, Libya'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması ve askeri müdahalenin ülkenin işgaliyle sonuçlanmamasının da uluslararası camianın ortak hedefi olması gerektiğinine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Konunun Türkiye açısından arz ettiği diğer bir önem ve hassasiyet de Libya emsalinin ilerde başka ülkeler için de kullanılabilecek olması ihtimalidir. Bir ülkedeki iç gelişmeler karşısında, bunun keyfi ve sınırsız askeri müdahaleye ve işgale gerekçe olarak kullanılmasının, ahlaki, siyasi ve hukuki meşruiyet temelinde yoksun olacağı ortadadır. Türkiye'nin milli birliğini ve varlığını tehdit eden, kanlı terörden beslenen etnik bölücülerin ve dış destekçilerinin bu yönde oluşturulacak bir emsali bahane olarak kullanmak, bölücü emelleri için bundan yararlanmak isteyebileceklerinin hatırda tutulması kaçınılmazdır. AKP hükümetinin buna imkan verecek ve zemin hazırlayacak tutumlardan özenle kaçınması, Türk milletinin beklentisidir.

Milliyetçi Hareket Partisi, Libya'da sivillerin hedef alınmasından kaçınılmasını, ateşkesin biran önce sağlanmasını, iç savaş riskinin önlenmesini, askeri harekatın işgalle sonuçlanmamasını ve demokrasiye geçişin iç dinamiklerle ve daha fazla kan dökülmeden gerçekleştirilmesini ümit ve temenni etmektedir. Türk milleti, dost ve kardeş Libya halkının her zaman yanında olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir