Londra Kitap Fuarı'nın odak ülkesi Türkiye

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "İngiliz edebiyatseverler ve fuarı ziyaret edenler, kültürümüzün ve edebiyatımızın tüm renklerini, derinliğini ve boyutunu, kısaca çoğulcu yapısını daha iyi algılama fırsatını bulacaktır" dedi.
Türkiye'nin odak ülke olduğu Uluslararası Londra Kitap Fuarı başladı.
Fuara, Kültür ve Turizm Bakan Çelik, İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey, Londra Kitap Fuarı Direktörü Jacks Thomas ile Adalet Ağaoğlu, Ayşe Kulin, Doğan Hızlan, Ahmet Ümit, Elif Şafak, İnci Aral gibi yazarların arasında bulunduğu çok sayıda kişi katılıyor.
Earl's Court fuar merkezine Türk bayrakları asılırken, Türkiye odak ülke olarak 650 metrekarelik en geniş standa sahip. Fuara yazarların yanı sıra yaklaşık 30 yayıncı katılıyor.
Türkiye standının resmi açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik konuşmasında, Türkiye'nin çoğulcu kültürel kökleri bakımından yeryüzünün simge ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin kozmopolit yapısının gurur duyulan en büyük hazinesi olduğunu kaydeden Çelik, bugün en büyük ihtiyacın kültürler arası diyalog olduğunu belirtti.
Türk edebiyatını ve divan şiirini dünyayla buluşturmaya geldiklerini ifade eden Çelik, "Bu bir dünya buluşmasıdır" dedi.
Çelik, şöyle devam etti:
"İngiliz edebiyatseverler ve fuarı ziyaret edenler, fuar süresince kültürümüzün ve edebiyatımızın tüm renklerini, derinliğini ve boyutunu, kısaca çoğulcu yapısını daha iyi algılama fırsatını bulacaktır. Öyle sanıyorum ki burada bulunmamız, ticari beklentilerin de ötesinde, başka olanı, öteki olanı, bizden farklı olanı daha iyi, daha ayrıntılı, daha yakından tanıma merakı ve heyecanı ile dolduracaktır burayı."

Çelik'ten İngiliz Bakan'a Piri Reis haritasının replikası

İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey, Türkiye'nin küresel sahnede önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, bir ülkenin kimliğinin kültürle anlaşılabildiğini vurguladı.
"Bu fuarla İngiliz halkının, Türkiye'nin çağdaş kültürüne ulaşmasını istiyoruz. Türkiye, İngiltere için önemli bir ortak" diyen Vaizey, İstanbul'un 2002 Olimpiyat Oyunları için aday ülke olduğunu da anımsattı. Vaizey, "İstanbul kazanırsa Londra Olimpiyat Oyunları'ndaki başarılı tecrübemizi paylaşmaya hazırız" diye konuştu.
Londra Kitap Fuarı Direktörü Jacks Thomas da Türkiye'nin bu yılki fuarda odak ülke olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başarılı bir fuar diledi.
Fuara katılan yazar Elif Şafak da bir toplumda konuşulanları duymak kadar konuşulamayanları da duymanın yazarlar için çok önemli olduğunu söyledi. Sanatın, siyasetin konuştuğu dilden daha farklı bir dil konuştuğunu kaydeden Şafak, "Ben inanıyorum ki sanatçılar, siyasetçilerin ulaşamadığı yerlere de ulaşıyorlar" dedi.
İfade ve düşünce özgürlüğünün, ataerkilliğin konuşulabilmesinin önemini vurgulayan Şafak, "Benim ülkemde roman okuyanların çoğu kadın. Kadınların sesleri edebiyata, kültür hayatına, politikaya ne kadar yansıyor ve yansımıyor bunları da konuşmamız lazım. Velhasıl sesleriyle ve sessizlikleriyle bir toplumu, bir kültürü anlamaya çalışmak, hissetmeye çalışmak, bu bizim işimiz, sevdamız diye düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların sonunda Bakan Çelik, İngiliz Bakan Vaizey'e Piri Reis'in haritasının bir replikasını, "Şu anda Sayın Bakan avuçlarının arasında 500 yıllık bir tarihi eserin replikasını tutuyor" diyerek hediye etti. İngiliz Bakan Vaizey de Ömer Çelik'e, İngiltere'nin yaratıcılığıyla ilgili bir kitap sundu.
Bu arada Bakan Çelik, fuar alanındaki stantları gezerek, bilgi aldı. Yayıncılık ve telif hakları konusunda dünyanın en önemli fuarlardan biri olan Londra Kitap Fuarı, 17 Nisan'da sona erecek.
Fuarda "Türk Edebiyatının Yapı Taşları", "Eleştirmenlerin Gözünden Türk Edebiyatı", "Türk Edebiyatında Kadın", "İstanbul'u Okumak" konulu paneller ile söyleşiler düzenleniyor.