Londra'da terör saldırısı: 10 ölü, 48 yaralı

İngiliz polisi, dün gece Londra'da düzenlenen terör saldırısında vurularak öldürülen 3 saldırganın dışında olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 7'ye çıktığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Son gelişmelerle ilgili Emniyet Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yapan Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, Londra Köprüsü ve yakınındaki Borough Pazarı’nda dün gece yerel saatle 22.00 civarında düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 7'ye çıktığını söyledi.


Saldırıyı düzenleyen üç erkeğin, polisin ilk ihbarı almasını takiben 8 dakika içinde vurularak öldürüldüğünü aktaran Dick, olaylarda yaralanan 48 kişinin tedavisine çeşitli hastanelerde devam edildiğini belirtti.

Dick, soruşturmanın tüm hızıyla devam ettiğinin altını çizerek saldırının üç kişi tarafından düzenlendiğini düşündüklerini ve bunların da öldürüldüğünü vurguladı. Ancak Dick, "Kaçmış olan başka saldırganlar olduğunu sanmıyoruz ama yine de emin olmak zorundayız." dedi.

Terör seviyesi ciddi tutuluyor

Dick ayrıca ülkede terör tehdit seviyesinin "ciddi"de tutulduğunu ve bunun, başka bir saldırı olasılığı bulunduğu anlamına geldiğini belirterek halktan sakin ve dikkatli davranmasını istedi. Emniyet Müdürü Dick, İngiltere'deki iç istihbarat kuruluşu MI5'in bünyesindeki Ortak Terör Analiz Merkezinin (JTAC) terör tehdit seviyesini inceleyeceğini bildirdi.

Bu arada ülkedeki bazı siyasi partiler, perşembe günü düzenlenecek erken genel seçim için yürütülen seçim kampanyalarını askıya aldı.

Köprü üzerinde yayaları ezen bir minibüs, daha sonra köprünün güney ucundaki Borough Pazarı'na yönelmiş, burada araçtan inen üç saldırgan çevredekileri bıçaklamıştı. Saldırganların bomba düzeneğini andıran yelekler giydiği ancak bunların gerçek çıkmadığı kaydedilmişti.

Türkiye'den kınama: Birleşik Krallık halkının acısını anlamakta ve paylaşmaktayız

Dışişleri Bakanlığınca, İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezindeki Londra Köprüsü ve Borough Pazarı'ndaki saldırılar "en güçlü şekilde" kınanarak, "Benzer saldırılara birçok defa maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık halkının acısını anlamakta ve paylaşmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi terörle mücadelede Birleşik Krallık’a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Başkentin yoğun bölgeleri arasında

Kentin merkezindeki ve ünlü Thames Nehri üzerindeki Londra Köprüsü, özellikle turistlerin yoğun bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor. Köprü, tarihi Tower Bridge Köprüsü'nün yanında bulunmasından dolayı, burayı fotoğraflamak isteyenlerin uğrak yerleri arasında. Londra Köprüsü'nün yanındaki Borough Pazarı da yine turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden. Bölgede çok sayıda iş yeri, lokanta ve eğlence mekanı bulunuyor.

Londra'da 22 Mart'ta da Westminster Köprüsü'nde benzer bir olay yaşanmıştı. Adrian Russell Ajao isimli saldırgan, kiralık aracını Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürmüş, araç, İngiltere Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Araçtan çıkan saldırgan parlamento bahçesinde nöbet tutan bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Polis, saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

Bakan Çelik: Londra'daki vahşi terör saldırısını kınıyoruzBakan Çelik: Londra'daki vahşi terör saldırısını kınıyoruz

"Ortak mücadeleyle terörü yeneceğiz"