LYS için bu hafta sonu öğrenciler ter dökecek

Toplam 872 bin 800 adayın başvurduğu LYS'nin ilk oturumları 19-20 Haziran'da gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Üniversite adaylarının katılacağı ve bu yıldan itibaren uygulanacak LYS'nin ilk oturumları, hafta sonu yapılacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS'nin nasıl uygulanacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yarımağan, adayların çoğunluğunun iki sınava gireceğini bildirdiğini ancak yaklaşık 15 bin kişinin tek sınava girmek için başvuruda bulunduğunu belirterek, "Bu aslında çok normal değil. Bir yerlere yerleşmek isteyen adayların iki sınava girmesi gerekir" dedi.

Yarımağan, LYS'de geçen yıllara göre soru türleri ve içerik açısından değil uygulama açısından değişiklik olacağını vurgulayarak, "Bu sınav öğrencilerin okullarında alışık oldukları sınavlara daha çok benziyor" diye konuştu.

Toplam 872 bin 800 adayın başvurduğu LYS'nin ilk oturumları 19-20 Haziranda gerçekleştirilecek. 19 Haziran Cumartesi günü yapılacak matematik ağırlıklı LYS-1'e 605 bin 520, öğleden sonra gerçekleştirilecek yabancı dil sınavına (LYS) 31 bin 300 aday katılacak. 20 Haziran Pazar günü de Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) yapılacak ve bu sınava 349 bin 100 kişi girecek.

LYS, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. LYS'nin sabah oturumu saat 10.00'da, öğleden sonra oturumu 14.30'da yapılacak.

Matematik Sınavı (LYS-1), saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 120 dakika sürecek. LYS-1'de Matematik ve Geometri testleri bulunacak. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, Geometri testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8'i Analitik Geometri sorusu olacak.

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5), saat 14.30'da başlayacak ve tek oturumda 120 dakika sürecek. LYS-5, İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. Adaylara 80 soru sorulacak. Bu soruların 20'si kelime bilgisi ve dil bilgisi, 12'si çeviri, 48'i okuduğunu anlama ile ilgili olacak. Testler tek soru kitapçığında bulunacak ve tek cevap kağıdı kullanılacak.

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 135 dakika sürecek. LYS-4'te Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soruya 25 dakika, Felsefe Grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu bulunacak.

Adayların tümüne sınava giriş belgelerinin gönderildiğini, bu belge olmadan sınava girilemeyeceğini vurgulayan Yarımağan, sınava giriş belgesi ellerine geçmeyen adayların bulundukları ilin sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak belgeyi çıkarabileceklerini kaydetti.

Oturma düzenine uyulacak

Sınavın yapılacağı gün adayların bazı konularda dikkatli olmasını isteyen Yarımağan, her sınavda bir oturma düzeni hazırladıklarını ve adayların bu düzene göre, sıra numaralarının yazılı olduğu yere oturmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Adayların dağıtılacak cevap kağıtlarına ad-soyadlarını yazacaklarını ve soru kitapçığı türünü işaretleyeceklerini ifade eden Yarımağan, dağıtılacak soru kitapçıklarının türünün aynı olacağına işaret etti.

19 Haziran Cumartesi günü yapılacak sabah oturumunda Matematik ve Geometri testlerinin yanıtlanacağını dolayısıyla iki kitapçık olacağını, öğleden sonraki oturumda da sadece tek kitapçıklı yabancı dil testinin uygulanacağını kaydeden Yarımağan, 20 Haziran Pazar günü sabah oturumundaki Sosyal Bilimler Sınavı'nda Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe grubu olmak üzere üç test ve üç ayrı kitapçık bulunacağını belirtti.

Yarımağan, 26 Haziran Cumartesi günü Edebiyat-Coğrafya sınavında iki test ve 27 Haziran Pazar günü Fen Bilimleri sınavında da üç testin uygulanacağını kaydetti.

"İki sınava girmek gerekir"

Yarımağan, bazı programlara yerleşebilmek için gerekli puanı almak için adayların iki sınava girmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Dört grup puan var. Matematik-Fen, Türkçe-Matematik, Türkçe-Sosyal ve Dil grubu. Dil grubunda tek sınava girmek yeterli. Dil puanıyla bir yere girmek isteyen bir adayın sadece dil sınavına girmesi yeterli olacak ama diğer üç grup puan türüyle bir yerlere girmek isteyen adayların iki sınava girmesi gerekir. Örneğin Fen Bilimleri'nin Matematik-Fen puanıyla bir yere girmek isteyen aday sadece Matematik sınavına girerse puanı çok düşük olur. Çünkü Matematik-Fen puanında Matematik-Geometri'nin yanında Fizik, Kimya, Biyoloji de etkili. Fen'e girmeden sadece Matematik sınavına girerse 180'i geçerse Matematik-Fen puanı hesaplayacağız. 180'i geçerse bir yerlere girebilir, örneğin kontenjanları dolmayan programlara girebilirler ama bu bilinçli bir tercih olamaz, bunu demek istiyorum."

Çıkış süresinde yeni düzen

Yarımağan, sınav düzenini bozmamak açısından adayların "süre" ile belirlenen kurallara da uyması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Genel olarak sınav düzenini bozmamak için şimdiye kadar uygulamamız şöyleydi, sınavın ilk yarısında çıkılmıyordu. Örneğin 3 saatlik bir sınavsa ilk 1,5 saat ve son 15 dakika izin vermiyorduk. Şimdi birden çok test olunca, birinci testin sonuna kadar çıkış izni vermeyeceğiz. İlk çıkış birinci testin sonunda olabilir. Örneğin cumartesi günü sınava girecek adaylar matematik sınavının sonuna kadar çıkamayacaklar. Son 15 dakika yine çıkamayacaklar bunu da kargaşa olmasın diye yapıyoruz. Pazar günü yapılacak sınavda da üç test var, bu sınavda da Tarih testinin sonuna kadar çıkılamayacak. İkinci testin ortasında da çıkabilir. Tabii, biz hiçbir adaya çıkmasını önermiyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
LYS