Macaristan Türkiye'de enstitü kuracak

Türk-Macar Sanayi Odası Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Alpaslan Kaya: -"Macar Hükümeti Türkiye'yi çok önemsiyor. İki ülkenin yakınlaşması için somut adımlar atmaya kararlılar"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk-Macar Sanayi Odası Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Alpaslan Kaya, 10 kişilik Macar heyeti ile İstanbul'un Şişli ve Beyoğlu bölgelerinde enstitü kurmak için gayrimenkul aramaya başladıklarını belirtti.

Türk-Macar Sanayi Odası Başkanı Alpaslan Kaya, yaptığı açıklamada, Macaristan devleti tarafından görevlendirilen Balassi Balint Macar Enstitüsü'nden gelen yetkililer ve Başkonsolos Gabor Kiss ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü ziyaret ettiklerini ve enstitü kurulması için projelerini sunduklarını kaydetti.

Projeye Şişli Belediye Başkanı Sarıgül'ün de en az kendileri kadar ilgi gösterdiğini ifade eden Kaya, "Başkan ve ortaklaşa çalışılabilecek üniversite yetkilileri ile bir araya geldik. Macar Hükümeti Türkiye'yi çok önemsiyor. İki ülkenin yakınlaşması için somut adımlar atmaya kararlılar. Enstitü için uygun olacak bir bina bulunmasından sonraki 1 yıl içinde açılısını yapmayı planlıyoruz" bilgisini verdi.
     Türk-Macar ilişkilerinin hız kazanması için Macaristan Başkonsolosu Gabor Kiss ile gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Kaya, "Ticari iş birliklerinde belirli bir büyüklüğe ulaştık, şimdi kültürel konularda da atak yapma zamanı" değerlendirmesini yaptı.
     Kaya, mart 2013'de İş Sanat'ta düzenledikleri "Macar Kurtuluş Günü" gecesinde dünyaca ünlü Macar Experi Dance Grubunun sunduğu gösterinin misafirler tarafından ilgiyle izlendiğini aktardı.
     Yoğun ilgi nedeniyle 3 gösteri daha yapmaya karar verdiklerini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
     "Bu gösterilerin birincisi Kocaeli'de yapıldı. Daha sonra sırasıyla Kütahya ve Tekirdağ'da yapmayı planladık. Bu üç şehir Macarlar için çok önemli. İzmit'te 1701 yılında yaşamış olan Macar Kralı Tökeli Imre, Kütahya'da 1849 yıllarında yaşamış olan Macar Kralı Naibi Lajos Kossuth ve Tekirdağ'da yasamış olan Kral 2. Feren Rakoczi, Macarlar için çok önemli kahramanlar. Her birinin yaşadığı yerlerde bugün anıt mezarları ve anı evleri bulunuyor. Bu dönemde bizler de bu anı evlerinin bulunduğu şehirlerde Macar günleri yapmayı planlıyoruz."