Maddeler değişmezse şirket yöneticileri hapisle tanışacak

'Ticaret Kanunu bir beden dar' diyen Ankara Ticaret Odası, hapis cezası içeren maddelerde tadilata ihtiyaç olduğu görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ticari hayatı rahatlatacak pek çok yenilik içeren Türk Ticaret Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulamada önemli sıkıntılar yaratacağını söyleyen Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, hapis cezası içeren maddelerde tadilatın şart olduğunu kaydetti.

Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, ATO üyelerinin, 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM'de kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bazı maddelerine yönelik eleştirilerde bulunduklarını belirterek, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Kanunun 358. maddesiyle ortakların şirketten para almalarının yasaklandığını hatırlattı.

Kendi şirketinden para çeken şirket sahibinin, bu paraya faiz işletmez ve KDV ödemezse 30 bin liraya kadar adli para cezasına mahkum olacağını ifade eden Bezci, şirket ortağının parayı ödememesi durumunda 300 günden 500 güne kadar adli para cezasına çarpıtırılacağını, adli para cezalarının şahısların siciline işlendiğinden birçok şirket ortağının bu madde nedeniyle sabıkalı hale geleceğini kaydetti.

Özgürlük ruhuna aykırı hükümler

Bağlı ve hakim şirketlerin yani grup şirketlerinin birbiriyle ilişkilerine ilişkin raporların 3 ay içinde düzenlenmemesi halinde yönetim kurulu üyelerinin iki yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılacağının yeni kanunla hükme bağlandığını belirten Bezci, yasada sürekli hapis cezasının gündeme gelmesinin özgürlük içeren ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Yeni Kanunun 1524. maddesiyle sermaye şirketlerine internet sitesi açma ve yasada belirlenen bilgileri bu sitede yer vermenin mecburi hale getirildiğine dikkati çeken Bezci, bu hükmü yerine getirmeyen şirketlere de kanunla hapis ve para cezası öngörüldüğünü kaydetti. Anadolu'nun birçok yerindeki yerleşik şirketlerin bu mecburiyetleri zamanında yerine getirmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Bezci, bu maddede yayınlanması zorunlu tutulan bilgilerin çoğunun şirket sırrı niteliğinde olduğunu, şirket sırlarının sanal alemde yayınlanmasının birçok şirket yöneticisini hem maddi hem de manevi açıdan zarara uğratacağını kaydetti.

Denetim de sorun yaratacak

Şirketlerin denetlenmesi konusunun da yeni kanunda sorun yaratacak konulardan biri olduğunu vurgulayan Bezci, şunları bildirdi:

"Yeni kanunla şirketler büyük, orta ve küçük olmak üzere üç kategoriye ayrılmış. Türkiye'de şirketlerin büyük çoğunluğu orta ve küçük ölçeklidir. Bu şirketlere seçilecek denetçilerin Yeminli Mali Müşavir, bir kısmında ise Serbest Mali Müşavir unvanını taşıyan kişilerden olma zorunluluğu şirketlere denetçi bulamama, bulduklarında da ağır mali külfetler ödeme zorunluluğu getirecektir."

Bezci, kanunla KOBİ'lere kayıtlarını Türkiye Finansal Raporlama standartlarına göre tutma zorunluluğu getirdiğini belirterek, özellikle Anadolu'daki KOBİ'lerin söz konusu standartta kayıt tutacak eleman bulmakta zorlanacaklarını kaydetti.

Kimse şirket sahibi olmayı istemeyecek

Türk Ticaret Kanunu'nun güncel gereklilikler doğrultusunda yenilenmesinin ticari hayatın işleyişi açısından önem taşıdığına dikkati çeken Bezci, uygulamada sorun yaratacak bazı maddelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

Bezci, şunları kaydetti:

"Kanun yaklaşık 100 bin anonim şirket ile 700 bin limited şirketi etkiliyor. Ticari hayatın işleyişini kolaylaştıracak diye büyük ümitle beklenen Türk Ticaret Kanunu kaygılara da neden oldu. Pek çok maddede para cezası, ödenmezse de hapis cezası yer alıyor. KOBİ niteliğindeki şirketlerin uygulamada sıkıntı yaşayacağı pek çok yükümlülük yasayla zorunlu kılınıyor. Gerekli düzenleme yapılmazsa, para ve hapis cezaları nedeniyle kimse şirket sahibi olmayı istemeyecek. Kayıt dışılığın artmasından kaygı duyuyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir