Maden ocağında faaliyetler 6 ay durduruldu
Bakanı Taner Yıldız, Bursa'da göçüğün meydana geldiği maden ocağının 6 ay süreyle faaliyetlerinin durdurulduğunu bildirdi
MUSTAFAKEMALPAŞA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükle ilgili olarak, "Yaptığımız çalışmada burada madencilik faaliyetinin 6 ay durdurulmasına, faaliyetinin, üretiminin tamamen durdurulmasına karar verdik" dedi.
Yıldız, bir denetim mekanizması oluşturduklarını belirtti. Bu sabah cesetlerin çıkarılmasından hemen sonra yaklaşık 14 kişilik özel denetim heyetinin tekrar maden sahasına indiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Orada yaptığı denetimler sonucunda da bir karara vardı. Burada sayın savcılığımızın yürüttüğü adli soruşturmayı haricen söylüyorum ve SSK müfettişlerinin yaptığı teftişi ayrıca belirtiyorum. Yalnızca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı MTA, TTK, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Soma, Tunçbilek, Dursunbey gibi işletmelerin hemen hemen hepsinden aldığımız elamanlarla beraber çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmada, burada madencilik faaliyetinin 6 ay durdurulmasına, faaliyetinin üretiminin tamamen durdurulmasına karar verdik."
Yıldız, bu kararı hemen Bursa Valiliği'ne bildireceklerini dile getirerek, "Valiliğimize tebligatı yaptıktan sonra burada önlemler alınacak. Eksiklerin giderilmesi için özel sektör çalışacak. Özel sektör bu eksikleri tamamlamazsa orada madencilik faaliyeti yapılmayacak demektir" dedi.
"Bu şartlarda üretim yapılamaz"
Bölgedeki ekiplerin gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"Yapılan tespitlerde orada şu anda üretimin bu şartlarda yapılamayacağı kanaatine varıldı. Mutlaka onların telafi edilmesi lazım. Dediğim gibi adli soruşturmayı da hariç tutarak söylüyorum. O açıdan biz başından beri söylediğimiz gibi, eğer burada her hangi bir ihmal, herhangi bir kusur, herhangi bir eksiklik ve suç varsa bu da mutlaka karşılıksız kalmayacak. O açıdan şu anda bu şartlarda üretim faaliyetine devam edilemeyeceği kanaatine varıldığı için üretimi durduruyoruz."
"5 bin lira vicdani bir yardım"
Yıldız, "Ailelere verilecek 5 bin liralık yardımlara yönelik internet sitelerinde yapılan eleştirilere" de değinerek, şunları kaydetti:
"Acil destek fonu, bu tür kazalarda ilk ihtiyaçları karşılamak içindir. Bu, ailelere herhangi bir tazminat niteliğinde değildir. Herhangi bir emeklilik niteliğinde değildir. Bunların hiçbiri normalde hak olarak değildir. Yani bu verilen 5 bin lirayla alakalı söylüyorum. Bugün bir ailemizin yanına gittik. 'Kira paramı ödeyemedim' demişti. Bu, onların acısı arasında bunları yaşamaması için yapılan bir şey. Yani iyi niyetlerle yapılmış ve tamamen ailelere rahatlatmaya yönelik bir yardım. Bunun tamamen insani ve vicdanı bir yanı vardır. Tamamen o anki acil destekle alakalı bir şeydir. Kurumsallaşmış bu manada verilen bir şey değildir. O açıdan sırf ailelerimizi o anki sıkıntısından bir nebze olsun rahatlatmak ve maddi açıdan varsa onu gidermek açısından yapılan bir şeydir."
"Biz çalışmamızı tamamladık"
"Teknik ekipler çalışmalarına devam edecek mi" sorusuna Yıldız, ekiplerin raporlamalarını sürdürdüğünü ve şu anda üç ayrı heyetin çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.
Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer Dinçer'in talimatlarıyla burada müfettişlerin yaptığı bir çalışma var. Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü adli soruşturma kısmı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın o anda bizim talimatlandırmamızla beraber dediğim ayrı 4 kurumun, 14 ayrı ekibiyle beraber yapılan bir çalışma var. Biz çalışmamızı bu manada tamamladık. Zannediyorum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da teftiş raporunu tamamlayacaktır. Bununla ilgili, alakalı değerli bakanımız mutlaka açıklamalarını yapacaklardır. Ben kendi bölümümüzle alakalı olanı söylüyorum. Bu şartlarda bu üretim faaliyetini durduruyoruz."