Madenciliğin ihracatı iki ayda yüzde 8 azaldı

Madencilik sektörünün ihracatı ilk iki ayda yüzde 8 azalışla 729.2 milyon dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Madencilik sektörünün ihracatı yılın ilk iki ayında miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 3.3 milyon ton olurken, değer bazında ise yüzde 8 azalışla 729.2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından yayınlanan bültene göre sektörün toplam ihracatında yaklaşık yüzde 45 paya sahip olan doğal taş sektörünün ihracatı yılın ilk iki ayında değer bazında yüzde geçen yılın aynı dönemine göre 15.23 artışla 326.8 milyon dolara, miktar bazında ise yüzde 6 artışla 1.1 milyon tona ulaştı.

Bu dönemde en çok ihracat yapılan ilk beş ülke ise Çin, ABD, Hollanda, Irak ve Belçika oldu.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Can Çoker, maden arama ve işletme izinlerinin Haziran 2012 itibariyle Başbakanlığa bağlanmasının üretimi ve sektörün ihracattaki başarısını olumsuz etkilediğini söyleyerek, "İzinleri Başbakanlığa bağlayan genelgenin ardından mevcut ocaklar genişleyemezken yeni ocaklar da açılamaz hale gelmişti. Bu durum geçtiğimiz yıl sektörün üretimini olumsuz yönde etkiledi" dedi. Çoker, şöyle devam etti:

"Üretimdeki olumsuzluğun ihracata yansımaları ise yeni yılın ilk aylarındaki rakamlara yansıdı. Ancak bu konuda geçtiğimiz günlerde sektör temsilcilerimizi umutlandıran bir gelişme oldu. İzin için Başbakanlığa gönderilen dosyalardan büyük bir bölümünün işlemleri tamamlanarak ilgili bakanlıklara iletildi. Ancak genelgenin hala yürürlükte olması madenciliğin önündeki engellerin devam ettiğine işaret ediyor. Sektörümüzün beklentisi genelgenin yürürlükten kaldırılarak eskiden olduğu gibi izinlerin ilgili bakanlıklardan alınması yönünde."

Verilere göre yılın ilk iki ayında Çin'e yapılan ihracat yüzde 37.14 azalışla 273.7 milyon dolar olurken, Avrupa Birliği genelinde ise maden sektörü ihracatı yüzde 45.39 artışla 177.9 milyon dolara ulaştı.

Madencilik sektörü yılın ilk iki ayında ürün grupları bazında en çok doğal taş ihraç ederken, ikinci sırayı yüzde 43 azalışa rağmen 208.1 milyon dolarlık ihracatla metalik cevherler aldı. Endüstriyel mineraller ise yüzde 30.1 artış ve 136.9 milyon dolarlık ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

İMİB sitesinde yer alan verilere göre madencilik sektörünün toplam ihracatı 2013 yılında bir
önceki yıla göre yüzde 20.7 artışla 5.04 milyar dolar olmuştu.