Mağara adamları modern ressamlardan daha iyi çiziyormuş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Mağara adamlarının, hayvanların hareketlerini modern ressamlardan daha iyi resmettiği belirlendi. Budapeşte'deki Eotvos Üniversitesi'nden Gabor Horvath ve ekibi, bazı mağaraların duvarlarındaki tarih öncesi çağa ait öküz ve fil resimleri ile hayvanların ayak hareketlerinin görüldüğü modern tabloları ve heykelleri inceledi.
 
Bilimadamları, tablo ve heykellerindeki hareketler ile söz konusu hayvanların yürüyüş veya koşmalarına ilişkin bilimsel gözlemleri karşılaştırdı.
Hayvanların yürürken ya da koşarken görüldüğü resim ve heykellerde bacakların genellikle yanlış pozisyonda olduğu belirlendi.
Tarih öncesi çağa ait resimlerdeki hata payının yüzde 46,2, 1887'den önceki modern eserlerinkinin ise yüzde 83,5 olduğu belirtildi.
1887'den sonra modern eserlerdeki hata payının yüzde 57,9'a düştüğü kaydedildi.
Araştırma sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayımlandı.
 
Hayvanların hareketleri bilimsel olarak ilk kez 1880'li yılların başında İngiliz fotoğrafçı Eadweard Muybridge tarafından incelenmişti.
Muybridge, birden fazla kamera kullanarak hareket incelemeleri yapmıştı. Sinemanın ilkel halini ilk bulan kişi olarak da bilinen Muybridge, o dönemde çok merak edilen ve üzerine bahisler oynanan "Bir at dört nala koşarken dört ayağı birden aynı anda yerden kesilir mi" sorusunu ispatlatmak isteyen dönemin California Valisi ve yarış atları sahibi Lelan Stanford tarafından görevlendirilmişti.
Bunun üzerine atın hareket halindeki görüntüsünü yakalamaya çalışan Muybridge, fotoğraf makinelerinden oluşan bir düzenek kurarak, 1/1000 enstantane hızıyla görüntü elde etmişti.
 
Muybridge, 1878'de yaş kolodyum tekniğiyle dört nala giden bir atın bütün hareketlerini kayıt altına almayı başarmıştı.