Mahkemeden görevsizlik talebine ret

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası davası'nda sanık avukatlarının görevsizlik talebi reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası davasında sanık avukatlarının görevsizlik talebi reddedildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 sanığın yargılanması sürüyor.
 
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 1.5 saatlik aradan sonra devam edildi.
Mahkeme başkanının, kimlik tespiti yapılan tutuksuz sanıkların avukatlarıyla birlikte salondan ayrılabileceğini belirtmesi üzerine, bazı sanıklar salondan çıktı.
Aziz Kocaoğlu ile bazı sanıkların avukatı Ercan Demir, 55 sayfalık savunmanın özetini salona kurulan projeksiyonu kullanarak yaptı.
Demir, soruşturma kapsamında kısıtlama kararı alındığı için dosyaya vakıf olamadıklarını, delilleri yeterli sürede inceleyemediklerini, dosyayı aldıktan sonra suç örgütünün nasıl tespit edilmeye çalışıldığına dair bazı argümanlar elde ettiklerini söyledi.
 
Demir, "Usulsüz yöntemlerle soruşturmanın yürütüldüğünü ve belediye teşkilatının suç örgütü gibi lanse edilmeye çalışıldığını gördük. Cumhuriyet savcısı belediyenin teşkilat yapısını suç örgütü olarak tanımlıyor. Özel yetkili savcılığın yetkileri sınırlı mıdır, sınırsız mıdır?" dedi.
Soruşturma sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi veren Demir, davanın usule uygun olmadığını, delillerin açık hileyle toplandığını, mahkemenin de görevsiz olduğunu savundu.
 
Grand Plaza ile ilgili bazı alımlara ilişkin fatura belgelerinin sahte olduğunu da ileri süren Demir, şöyle konuştu:
"Soruşturma usule aykırı ve hukuk dışı yöntemlerle yürütülmüştür. Görevsizlik talebinin yanı sıra CMK'nın ilgili maddelerine uygun elde edilmemiş delillerin sanıkların aleyhine kullanılmamasını ve dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca mahkemenizin bu belgeleri inceleyip sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmasını istiyoruz.
 
Çıkar amaçlı suç örgütü var mı? Bu örgüt cebir ve tehdit uygulamış mı? Ona bakmamız lazım. Ortada bir örgüt kesinlikle vardır. Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi örgütüdür, teşkilatıdır. Ama cebir ve tehdit yöntemlerini uygulayan bir suç örgütü söz konusu değildir. Bu durumda sayın mahkemeniz de görevli değildir."
Diğer sanık avukatları da davanın 250. madde kapsamında olmadığını savunarak "görevsizlik" talebinde bulundu.
 
Sanık avukatlarından Özkan Yücel de davanın siyasi olduğunu ileri sürerek, "Siyasetin duruşma salonlarına girdiği zamanlarda hukuk ve adaletin mahkemeyi terk edeceğini düşünüyorum. Görevsizlik kararı vermenizi talep ediyorum" diye konuştu.
 
Avukatların "görevsizlik" talebi reddedilerek duruşmaya devam edildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir