”Makine sektöründe ihracat hedefi 100 milyar dolar”

Bakan Ergün, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 13. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makine sektörünün 2023 yılında ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve sektörün bu ihracat hedefini yakalayacağını bildirdi.

Nihat Ergün, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 13. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı'nın (TATEF 2010) açılışında yaptığı konuşmada, TATEF 2010'un dünyadaki en büyük sanayi zirvelerinden birisi olma özelliğini taşıdığını belirtti.

Nihat Ergün, Türk makine sanayisinin, 1990 yılından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında yıllık büyüme oranı yakaladığını belirterek, 2002 yılında 2,1 milyar dolar olan Türkiye'nin makine ihracatının, 2008 yılında 5 kat artarak, 10,2 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Küresel kriz nedeniyle toplam dünya ticaretinin yüzde 11 daraldığı 2009 yılında dahi sektörün, 8 milyar dolar ihracat yapmayı başardığını ifade eden Ergün, sektörün ihracatının bu yıl yeniden toparlanma sürecine başladığını, yılın ilk 8 ayında, geçen yıla göre yüzde 15 artış gösterdiğini belirtti.

Ergün, "Sektörde yapılan ihracatın yüzde 60'ının, Avrupa ve Amerika'ya yapıldığını hatırlatmak isterim. Kişi başına düşen makine tüketimi rakamlarına baktığımızda, iç pazarın ciddi bir açığı olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini de göz önünde tuttuğumuzda, makine sektörünün ne derece büyük bir potansiyel taşıdığı son derece aşikardır. Zira Türkiye, şişirilmiş kamu harcamaları yoluyla değil, sanayileşerek, üreterek ve özel sektör eliyle büyüyen bir ekonomidir" diye konuştu.

Ergün, hükümet olarak, stratejik sektörlerin başında gördükleri bu sektöre, büyük önem verdiklerini ve son teşvik sisteminde makine sektörünü 12 stratejik sektörden biri olarak belirlediklerini dile getirerek, Türkiye'nin hemen her yerinde, bu sektöre yönelik yatırımlar için, büyük kolaylıklar sağladıklarını anlattı.

"Dış ticarette önemli oranda açık verilen sektörlerden birisi"

Kurlardaki gelişmeler ve diğer nedenlerden dolayı sektöre yönelik teşvik sisteminde bazı aksaklıkların meydana geldiğini ifade eden Ergün, bu yıl sonunda yapacakları yeni değerlendirmeler ile sektöre teşvike yönelik yeni adımlar atacaklarını anlattı.

"Burada bulunan tüm yerli ve yabancı yatırımcıları, bu teşvik sisteminden yararlanmaya davet etmek istiyorum" diyen Ergün, fuarın, karşılıklı ticaret kadar, bu yatırım alanlarının keşfedilmesi açısından da büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Ergün, makine sektörünün, dünya standartlarında üretim yapılmasına rağmen, dış ticarette önemli oranda açık verilen sektörlerden birisi olduğunu bildirerek, bununla birlikte makine sektöründe, 2002 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 18 iken, 2009 yılı için bu oranın yüzde 33'lere yükseldiğini kaydetti.

Bu oranı daha da artırmak amacıyla, özellikle kamu alımlarında yerli makine alımının yaygınlaşması için başlattıkları çalışmaları son aşamaya getirdiklerini dile getiren Ergün, ilk etapta yerli malı üreten sanayiciler ile alıcı kamu kurum ve kuruluşlarını buluşturmaya yönelik fuarlar düzenleyeceklerini kaydetti.

Ergün, aralık ayında belediyeler ile belediye otobüsü, vagon, lokomotif üreten yerli firmaları bir araya getireceklerini bildirerek, bu süreçte, yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere yapılması gerekenleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir