Makineci rekabette 'Turqum' diyecek

Türk makine sektörü kalitesini 'Turqum' ile taçlandıracak. Sektör böylece ithal makinelerin Türkiye'ye girmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hakan OĞUZ

BURSA - "Tıkır Tıkır" sloganıyla Türkiye'de üretilen makinelerin dünyanın pek çok ülkesinde kullanılmasına dikkat çeken makine sektörü, şimdi de 'Makinede Türk Kalitesi' Turqum'u yarattı. Sektör böylece ithalatın önüne geçmeyi ve rekabeti Türk makinecileri lehine çevirmeyi hedefliyor. İngilizce Turkish Quality of Machinery yani 'Makinede Türk Kalitesi'nin kısaltması olan Turqum işaretini bir süre önce gündeme getiren Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) son Yönetim Toplantısı'nda aldığı bir dizi kararla 'bağımsız bir denetleme kurulu' oluşturdu.

Kurul firmaların kaliteli üretim yapıp yapmadığını ve uluslararası bir anlayışa sahip olup olmadığı ortaya koyacak. İkinci basamak olarak da kurulun oluşturduğu standartlar Türkiye'nin makine sektörü standartları haline gelecek.

Birlik Turqum alan firmalara uygulanacak destekler konusunda da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüşme halinde. OAİB'den Turqum belgelerini alan firmaların yurtdışı faaliyetleri için yıllık firma başına 30 bin dolar destek verilecek.

Turqum kampanyası için start verildiğinde ise bu belgeyi alan firmalar kamuoyuna tanıtılacak. İç piyasadaki alıcıların bu belgelere sahip firmalara yönelmesi sağlanacak. Böylece kalitesiz üretim yapanlar pazar bulamama sıkıntısı ile yüz yüze kalacak ve kayıt içine girmeleri konusunda teşvik edilmiş olacak. Turquality ile dünya çapında kalitenin adı olmak isteyen Türkiye, Turqum ile de makine de adını güçlendirmiş olacak.

BUSİAD ile DÜNYA Gazetesi, makine sektörünü mercek altına aldı. OAİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran başkanlığında bir araya gelen makine sektörünün toplantısını DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yönetti.

Toplantıda Bursa Temsilcimiz Ömer Faruk Çiftçi de sorularıyla sektör temsilcilerinin görüşlerini aldı. Sektörün 'stratejik' ilan edilmesine rağmen, bunun altyapısının sağlanmadığını kaydeden katılımcılar, emek yoğun sektör olduklarının altını çizdiler.

Haberin tüm ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir