Malatya, fuar ve festivalini ayrı düzenlemeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MALATYA'dan / Nida YANGÖZGÜL

Malatya Belediyesi Fuarcılık Şirketi tarafından organize edilen 17. Malatya Fuar & Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali bu yılda Malatya halkının coşkulu katılımı ile tamamlandı. 9 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan fuar Malatya ve çevre illerden toplam 134 firmanın katılımı gerçekleşti. Bu tür fuarlar Anadolu kentlerinin dışa açılan yüzüdür, gelişmişliğimizi kültürel ve ekonomik potansiyelimizi en iyi şekilde ifade etmemizi sağlayan faaliyetlerdir. Biz de Malatya olarak bu işi 17 yıldır yapıyoruz. Umarım, bu yılki fuar etkinliği de  farklı illerden ziyarete gelen, katılım gerçekleştiren firmalarımızın kentten memnun ayrılmalarına yol açmıştır.

Her yıl müzik festivali ile birlikte gerçekleştirilen ve binlerce  insanın ziyarete geldiği  festival ve fuarımızın bu yılda coşkuyla geçtiğini düşünüyorum. Halk için bu tür festivaller gerçekten güzel geçiyor fakat biraz daha profesyonel bir gözle baktığımızda bazı eksiklikler gözüme takılmıyor değil. Hani diyorum biz bu işi 17 yıldır yapıyoruz neden biraz daha profesyonel olmak için çaba sarf etmiyoruz  ve neden artık var olan kalıpların dışında bize özgü yenilikler katmıyoruz?  Evet Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir il olarak gerçekten güzel fuarlar ortaya çıkarıyoruz ve yüksek düzeyde katılımlar gerçekleştiriyoruz.  Özelikle fuarcılık şirketimizi bu konuda takdir etmek gerekiyor ama işte yenilik lazım artık ilimize. Malatya'nın  farklı yüzünü ifade  etmek için, ilimizi gerçekten cazibe merkezi haline getirmekte büyük kent olmak için yeniliklerin olması şart.

Her yıl fuar dönemi geldiğinde fuar ile festival etkinliğinin birbirinden ayrılması gerektiğini düşünmüş ve vurgulamışımdır. İki organizasyon birbirinden ayrıldığı zaman kendimizi daha iyi ifade edebiliriz diye düşünüyorum. Bu düşüncemizi pekiştiren gelişme ise fuara katılım gerçekleştiren firmalarımızla görüşmelerimizde edindiğimiz izlenimler. Firmalar da bu fuar ile festivalin birbirinden ayrılmasını istiyor öncelikle. Firmalar fuara  ticari faaliyetlerini  artırmak, yeni iş bağlantıları gerçekleştirmek, yeni siparişler almak için katıldıklarının altını çizerek fakat fuar ve festivalin ziyaretçi kitlesi çok farklı olduğu için kendilerini yeterince ifade edemediklerini, hedef kitlelerine ulaşamadıklarını vurguluyor.

Fuar ve festival ayrı bir tarihlerde gerçekleştirilirse daha farklı sonuçların ortaya çıkacağını, fuara katılan firmaların bundan daha fazla yarar göreceğini  düşünüyorum. Böylece fuar kültürümüzde de değişiklik olur. Daha profesyonel gözlerle bakınca fuarların neden yapıldığını ve ilimize nasıl bir katkı sağladığını daha iyi kavramış oluruz.  Umarım 18. yılında  Malatya Fuarı  ile Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali birbirinden ayrı bir şekilde düzenlenir. Bu süreçte fuar ve festivalle ilgili sanayicinin, halkın istekleri doğrultusunda yeni projelerin ortaya çıkması da mümkün olabilir.