Malatya'yı kültür turizmi merkezi yapacağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ahmet ÇAKIR / Malatya Belediye Başkanı

Malatya, gerek nüfus, gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel altyapısı ile bölgesinde bir cazibe merkezi konumunda.Bununla birlikte kentimiz önemli turistik eserleri ve mesire yerlerine rağmen maalesef hak ettiği turistik potansiyeli bir türlü yakalayamıyor. Malatya'nın var olan potansiyelinin harekete geçirilmesi, bir turizm şehri haline getirilmesi için diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız içerisinde büyük önem verdiğimiz konulardan biri Arslantepe Höyüğü'nün açık hava müzesi  haline getirilmesi çalışmalarıdır ki bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte İtalya ile de görüşmelerimiz devam ediyor.

Malatya turizmi açısından büyük önem taşıyan, Nemrut Dağı'na daha kolay ulaşım sağlanabilmesi için, Malatya - Nemrut Dağı arasındaki yolun tamamının asfaltlama çalışmaları olumlu sonuçlanmış ve yolun büyük bir bölümü asfaltlanmıştır. Yine Malatya'nın tarihi dokularının önemli bir bölümünün yer aldığı Battalgazi ilçesi ile merkez arasındaki yolun bölünmüş yol olarak hizmete girmesi sağlanmış, tarihi Ulucami'nin restorasyonu yapılmış, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın restorasyonu ise devam ediyor.

Ayrıca, şehrimizin özellikle su sporlarının yapıldığı turistik bir şehir haline gelmesi amacıyla Karakaya Baraj Gölü çevresinin master planları çıkarılarak, hem mevcut yeşil dokunun korunması, hem de her türlü su sporlarının yapıldığı tesislerin inşa edilmesi gerekiyor. Bu yönde gerek merkezi idare, gerekse ilimizdeki diğer kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde fizibilite çalışmaları yapılıyor. Şehrimizde kış sporlarının yapılacağı, kayak tesislerinin kurulabileceği alanlar da mevcut olup, Malatya Valiliği tarafından fizibilite çalışmaları devam ettiriliyor.

Şehrimizin güneyini kuşatan Beydağları'nda büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatılmış ve çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca Malatya Belediyesi olarak, Beydağı'na teleferik ile çıkılmasını sağlamak için bir takım çalışmalarımız bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek yeni projelerle Malatya'nın bir turizm şehri olması sağlamış olacak.

 İlimizin sosyal ve kültürel zenginliği de yerli turistlerin buraya gelişlerinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. İlimizdeki düzenlenen sosyal ve kültürel etkinlikler, Malatya'ya yurdumuzun değişik yörelerinden turist gelmesini sağlılyor. Özellikle her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz "Malatya Fuarı & Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali" sayesinde başta çevre illerde olmak üzere yurdumuzun dört bir yanından vatandaşlar  ilimize geliyor. Ayrıca, etkinliklere davet edilen yabancı ekipler de Malyatya'nın  tanıtımına büyük katkıda bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir