Mali Kural eleştirilerine gerek yok

TBB Başkanı Özince, "Orta Vadeli Program hükümetin kararlı olduğunu gösteriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Türkiye'nin, seçim yılında, kamu borçlanmasını daha da kontrol edecek yaklaşımda olacağını açıklamasının anlamlı olduğunu" belirterek, Mali Kural Yasa Tasarısı'nın henüz TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmemesi konusunda kaygı duymadığını, Orta Vadeli Program'ın "zaten hükümetin bu konuda kararlı olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Özince, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında ve Birlik olarak temasları çerçevesinde katıldıkları toplantılarda, Türk bankacılarının, hem makro ekonomik göstergeler hem de bankacılık sektöründeki reformlar sonrası ortaya çıkan güçlü yapısı açısından Türkiye'nin performansının çok takdir ve gıptayla anıldığını gördüklerini söyledi.

Ersin Özince, "Bu durum sadece lafta da kalmıyor. Burada görüşme imkanı bulduğumuz diğer ülke bankalarıyla ilişkilerimize de çok olumlu katkıları oluyor" dedi. 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Orta Vadeli Program ile ilgili açıklamalarının da bu durumu güçlendirici olduğunu belirten Özince, şunları kaydetti:

"Şöyle ki, bugün dünyanın birçok ülkesi, hem de kredi notları 2A, 3A olan ülkelerin kamu borçlarını nasıl çevirebileceklerini veya uzun vadede hangi dönemden itibaren indireceklerini konuşurken 'ki bu ülkelerin GSMH'larının üzerinde borçları var' Türkiye tam tersine, üstelik bir seçim yılında, kamu borçlanmasını daha da kontrol edecek yaklaşımda olacağını söylüyor. Bunlar çok anlamlı gelişmeler. Önümüzdeki dönemlerde de Türkiye'nin ekonomi yönetimi açısından da olumlu gelişmeler göstermeye devam edeceğini düşünüyorum."

Ekonomi yönetimine güveniyorum

Özince, Türkiye'de doların düşüşüyle ilgili soru üzerine, bu durumun dünyanın birçok ülkesinin sorunu olduğunu söyledi.

Washington'da katıldıkları toplantılarda döviz kurlarıyla ilgili çeşitli önlemlerin de konuşulduğunu, ancak bunların ülke bazında uygulanması durumunda geçerli politikalar olamayacağını belirten Özince, "Maalesef gelişen piyasalara para girişi devam edecek ve ülkemizi de bu yönden etkileyecek gibi görünüyor. Buna başka çareler düşünmemiz lazım" diye konuştu.

2001 krizi öncesinde kur çıpası sisteminin savunuculuğunu yaptığını ifade eden Özince, "O çıpanın nasıl koptuğunu yaşadık. İmkanlarımız mahdut bir ülke olarak, serbest kur en uygun çareymiş gibi görünüyor ama bunun özellikle üretimimiz ve ihracatımız, dolayısıyla da istihdam üzerindeki olumsuzluklarını da ortadan kaldıracak başka önlemler düşünmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Mali Kural Yasa Tasarısı'nın henüz TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmemesiyle ilgili bir soru üzerine, tasarının hükümetin kendi iradesiyle ortaya çıktığını belirten Özince, şunları kaydetti:

"Bugünkü Orta Vadeli Program zaten hükümetin bu konuda kararlı olduğunu gösteriyor. Ben, kendi hesabıma, ekonomi yönetimine güvendiğimi söyleyeyim. Yani bugüne kadar Sayın Bakanımızın 'Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan' performansını çeşitli olaylarda, zamanlarda çok gördük, ben şahsen bir kaygı duymuyorum. Mali Kuralla ilgili de eleştirel yaklaşılmasına da gerek olmadığını düşünüyorum.

Türkiye görüldüğü gibi güçlü bir görünüm sergiliyor. Mutlaka çok dikkatli olmamız lazım, dünya krizi henüz sonuçlanmış değil, bunun yeni dalgaları olabilir. Mali Kural olsa da olmasa da dikkatli bir yönetim izleyeceğiz, bunda bir tereddüdüm yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir