Maliye Bakanlığı'ndan 'fazla vergi' açıklaması

Maliye Bakanlığı, "Hiçbir gelir kanuni dayanağı olmaksızın tahsil edilemez" açıklaması yaparak '53 milyar fazla vergi ödedik' haberlerini yalanladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, hiçbir gelirin kanuni dayanağı olmaksızın tahsil edilemeyeceğini bildirdi.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, bir gazetenin, "53 milyar fazla vergi ödedik" başlıklı haberiyle kamuoyunda Maliye Bakanlığı'nın keyfi, kanunsuz ve haksız vergi  topladığı algısı oluşturmak istediği ifade edildi.  

Ekonomideki gelişmelerin bir etki analizi olduğu ve sebep sonuç ilişkilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:  

"Her yıl hazırlanan bütçe kanunları gelecek yılın gelir ve giderlerine ilişkin tahminleri içermekte olup, bu tahminler mevcut ekonomik verilerden hareketle yapılmaktadır. Bütçenin gelir tahminleri, vergi ve vergi dışı gelirlerden oluşmakta ve ilgili yıl tahsil edilecek gelirlerin kanuni dayanakları ilgili bütçe kanunlarında yer almaktadır. Hiçbir gelir, kanuni dayanağı olmaksızın tahsil edilemez. Bütçe kanunlarında öngörülen gelir tahminlerinin üzerinde gelir gerçekleşmesi, ülke ekonomisindeki iyileşmeler, geçici yasal düzenlemeler gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Nitekim 2010 ile 2011 yıllarında büyüme, tahminlerin üzerinde, yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmiş ve gelir tahminini aşan bir tahsilat meydana gelmiştir."  

"Yasal düzenlemelerle geçici nitelikli gelirler de meydana gelebilir" 

Öte yandan, bütçe tahminleri yapıldıktan sonra gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle geçici nitelikli gelirlerin de meydana gelebildiğine işaret edilen açıklamada, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile 2011 yılında 13,3 milyar lira gelir elde edildiği hatırlatıldı. 

Ayrıca, kayıt dışı mücadele eylem planı çerçevesinde sürdürülen çalışmalar ve vergi kanunlarına uyumun sağlanması amacıyla yapılan etkin denetim faaliyetleri sonucunda da gelir toplama performansının arttığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Gelir İdaresi Başkanlığının mükellefleri bilgilendirme çalışmaları, hizmetlerin elektronik ortamda sunulması, önceden hazırlanmış kira geliri beyannamesi uygulamaları gibi çok sayıda vergiye uyumu artırıcı faaliyetleri de gelir gerçekleşmelerinin artmasına neden olmuştur. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise mali disiplindir. Bütçe kanunları gelir tahminlerinin yanı sıra gider tahminlerini de içermektedir. Son yıllarda sağlanan mali disiplinin devamı için gelir tahminlerinin ihtiyatlı yapılması şarttır. Dolayısıyla  haberin bu şekliyle doğru bir analiz yapılmadan, çarpıtılarak kamuoyu ile paylaşıldığı açıktır." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir