Maliye, kaçak içki ve sigarayı 'sıkı takibe' geçti

Son zamlar içki ve sigarada kaçakçılığı artırınca Maliye Bakanlığı Türkiye çapında takip çalışmalarını yoğunlaştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, son zamların ardından sigara ve içkide artan kaçakçılık olaylarına karşı Türkiye çapında takibata geçti.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgiye göre, vergi denetimlerinde bu yıl alkol ve tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı alındı. Bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlenen toplantılarda, alkollü içkilerden bu yıl sadece ÖTV olarak 2 milyar 166,7 milyon lira, tütün mamullerinden de 16 milyar 417,5 milyon lira gelir elde edileceğine, KDV ile bu rakamların çok daha yüksek düzeye çıktığına dikkat çekildi. Kaçak içki ve sigara ile daha sıkı mücadele edileceği vurgulanan toplantılarda, Gümrük Müsteşarlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile de yakın işbirliği içinde çalışılacağı belirtildi.

Gelir İdaresi, kaçakçılığın yanısıra, bandrolsüz ve sahte bandrollü ürünlerle mücadele için Başkanlık bünyesinde ''Bandrollü Ürün İzleme ve Değerlendirme Müdürlüğü'' de oluşturdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı, özel birimin yanısıra kaçak ve sahte tütün mamulü ve alkollü içkilerle mücadele için özel denetim ekipleri de oluşturdu. Bu ekiplere çok sayıda mobil cihaz verildi. Yetkililer, denetim ekiplerinin önümüzdeki dönemde hem personel, hem de cihaz yönünden takviye edileceğini bildirdi.

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığının geçen yıl alkollü içkiler ve tütün mamulleri piyasasında yaptığı denetimlere 11 bin 156 personel katıldı. Denetime alınan 197 bin 544 mükelleften 717'si için Savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir