”Mallarımızı içeriye sokamazsak sezonu kaçıracağız”

Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya ile ticarette yaşanan sorunla ilgili konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya ile ticarette yaşanan sorunla ilgili, "Bir kaç hafta daha mallarımızı içeriye sokamazsak sezonu kaçırmış olacağız. Sezon kaçtıktan sonra malları göndermenizin bir anlamı yok. Sorunu aşmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Dış Ticaret Müsteşarlığının 14-15 Ekim 2008 tarihlerinde Mersin'de gerçekleştireceği "Dış Ticaret Lojistiği Konferansı" dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüzmen, Dış Ticaret Lojistiği Konferanslarının ilkinin "Dış Ticaret Haftası" etkinlikleri çerçevesinde 14-15 Ekim 2008 tarihlerinde Mersin'de yapılacağını, konferansa eş zamanlı olarak yine Mersin'de "Lojistik ve Transport Fuarı" düzenleyeceklerini kaydetti.

Tüzmen, söz konusu fuara 150'nin üzerinde yerli ve yabancı firmanın katılımını beklediklerini, konferans sırasında ayrıca Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından dünyanın önde gelen lojistik firmalarının iştirakiyle "Türkiye: Lojistik Yatırımlar için Cazibe Merkezi" konulu uluslararası bir seminer düzenleneceğini söyledi.

Gürcistan krizi ve buna bağlı olarak Rusya ile Batı dünyasının yaşadığı sorunların, bu ülkelerin Karadeniz limanları üzerinden Avrasya coğrafyasına ulaştırma koridorlarını son derece riskli hale getirdiğini ve bu durumun bölgede planlanan projelerin uygulanmasını geciktirmesinin kaçınılmaz olduğunu anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:

"Yakın coğrafyamızda yaşanan tüm bu gelişmeler Mersin limanı ve ülkemiz koridorunun Avrupa ve Avrasya arasındaki taşımalardaki önemini daha da artırmıştır. Körfez sermayesinin yatırım için ülkemize ilgisi artarken Doğu Asya ülkelerinin artan ticaret hacmini kaldırmakta yetersiz kalan tıkanmış limanları, bu ülkelerin de yeni limanlar ve güzergahlar arayışına itmiştir. Doğu Asya-Avrupa arasındaki ticarette de Mersin'in Akdeniz limanları içinde stratejik konumu ve potansiyeli itibariyle önemli avantajlarının bulunduğu bir gerçektir. Mersin bölgesinin tüm bu avantajlarını en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla hızla hareket etmek zorundayız. Tüm çalışmalarımızı da buna göre yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda 'Mersin ve Bölgesi Lojistik Mastır Planı' adı altında Mersi'nin taşıdığı potansiyeli rakamsal olarak net bir şekilde ortaya koyacak bir çalışma başlatılmıştır. Çalışmanın ilk sonuçlarını bir kaç ay içinde almış olacağız."

"Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, Rusya ile ticarette yaşanan konuyla ilgili son durumun ne olduğunun sorulması üzerine, ilgililerin karşılıklı görüşmeler yaptığını ifade ederek, özellikle konfeksiyon ürünlerine tarife dışı engellerle karşılaşılmış olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Tüzmen, "Bir kaç hafta daha mallarımızı içeriye sokamazsak sezonu kaçırmış olacağız. Sezon kaçtıktan sonra malları göndermenizin bir anlamı yok. Sorunu aşmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Uluslararası ve ikili anlaşmaların bize verdiği imkanları sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğimizi vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Tekstil ve konfeksiyonun vazgeçemeyecekleri bir sektör olduğunu, bu sektörü biraz cesaretlendirmeleri ve onların yanında olmaları halinde tekstilin ve konfeksiyonun Türkiye'yi çok daha iyi noktalara taşıyacağını belirten Tüzmen, Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşın bölge üzerinden ticaret yapan firmaların risklerini artırmasını ve alternatif yolları gündeme getirdiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, "Mersin tekrar keşfedilmiş oluyor. Mersin önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli lojistik merkezlerinden biri olacak" dedi.