Mantarda bilgisizlik öldürüyor

Prof. Dr. Öztürk: "İngiltere'de bir yıl içerisinde mantardan zehirlenen sayısı birkaç kişiyken ülkemizde bahar aylarında mantardan zehirlenen sayısı oldukça fazladır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - İngiltere'de bir yıl içerisinde mantardan zehirlenenlerin sayısı birkaç kişiyken ülkemizde bu sayının, vatandaşların doğru ve etkin şekilde bilgilendirilememesi nedeniyle çok yüksek olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk, ülkemizin, tabii mantarlar yönünden zengin yapıya sahip olduğunu söyledi.

Öztürk, "Mantar B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden çok, D vitamini yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Vitamin yönünden zengin olması, sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etki oluşturur. Mineral madde bakımından zengin olması, mantarın besin değerini arttırmaktadır. Bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır içerir. Ayrıca mükemmel bir folik asit kaynağıdır. Folik asit vücutta kansızlığı gideren bir etkiye sahiptir" dedi.

Mantarların zehirli olup olmadıkları konusunda halk arasında fazlaca yanlış bilgi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti: "Bu nedenle tabiattan toplanan mantarlar bazen insan sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Ölümle sonuçlanan zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır. Mantar zehirlenmelerinde ilk olarak zehir etkisine sahip mantarın türünün tespiti, tedavi yöntemi için çok önemlidir. Çünkü zehirli mantarların kendilerine özgü sahip oldukları toksik maddeler mevcuttur. Ancak ülkemizde karşılaşılan bu tür zehirlenmelerde müracaat edilecek kurumlar oldukça sınırlıdır. Ülkemizde insanları bilinçlendirme adına çalışmalar artarak devam etmektedir. Fakat hala mantar zehirlenmelerinin önüne geçilememektedir.

Yurtdışında bu tür zehirlenmelerin azlığı dikkat çekmektedir. Örneğin, İngiltere'de bir yıl içerisinde mantardan zehirlenen sayısı birkaç kişi iken ülkemizde bahar aylarında mantardan zehirlenen sayısı oldukça fazladır. Bunun nedeni vatandaşı doğru ve etkin şekilde bilgilendiremememiz. Yurtdışında, özellikle gelişmiş ülkelerde halk, seminerlerle toplantılarla arazi çalışmalarıyla bu konuda uzman kişiler tarafından etkin şekilde bilgilendirilmektedir."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir