Marmaris'te doğa katliamı durduruldu

Marmaris'in Orhaniye köyünde bulunan marinanın büyütülmesi ve otel inşaatı durduruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
MUĞLA - Marmaris'in Kızkumu Plajı ile ünlü Orhaniye köyünde bulunan marinanın büyütülmesinin iptali ve otel inşaatını durdurulması için açılan iki davada yargının köylülerin ve çevrecilerin lehine karar verdiği bildirildi.
Marmaris Çevre ve Turizm Gönülleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bazı köylüler ve avukatları Mehmet Hasbioğlu basın toplantısı düzenleyerek, Orhaniye Martı Marina hakkında mahkemenin verdiği kararı kamuoyuna duyurdular.
Orhaniye halkının çevre konusundaki duyarlılığını daha önce marina yetkililerine ilettiklerini, kendilerinden bazı sözler aldıklarını belirten Mehmet Hasbioğlu, ancak verilen sözler yerine getirilmediği için hukuk mücadelesi başlattıklarını ifade etti.
Köylüleri temsilen idari yargıya başvurarak iki dava açtıklarını anlatan Hasbioğlu, ''İlk dava, marinadaki otel inşaatının imar yasasına aykırı olarak yapıldığı iddiasıydı. Davayı adına açtığımız köylü vatandaşımız davadan feragat etti. Ancak idari yargı bu feragati hukuka uygun bulmadı ve o vatandaşın açmış olduğu davada inşaat ruhsatının iptaline karar verdi. Şu anda yapılmış olan otel imar hukukuna göre kaçaktır. Derhal mühürlenmesi ve Muğla Valili tarafından yıkım kararı alınması gerekiyor'' dedi.
Muğla İl Özel İdaresi'nin yaptığı planla marinaya genişleme hakkı da tanıdığına işaret eden Hasbioğlu, ikinci davayı da bunun iptal edilmesi için açtıklarını söyledi.
Muğla 2. İdare Mahkemesi'nin kararıyla genişlemenin durdurularak planın iptal edildiğini kaydeden Hasbioğlu, ''Burası özel bir koy olduğu için genişlemenin buranın doğal yaşamına izin vermeyeceğine yargı net bir şekilde karar verdi'' diye konuştu.
İdari Yargılama Usulu Kanunu'na göre, idare mahkemelerinin kararlarının derhal uygulanması gerektiğine dikkati çeken Hasbioğlu, bu kararları uygulamayanların görevi ihmal etmiş olacağını savundu.
 
Karar çevrecileri ve köylüleri sevindirdi
Çevre Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, tüm köylüleri ve çevrecileri sevindiren mahkeme kararlarının hemen uygulanması için Muğla Valiliği'ne başvurduklarını bildirdi.
Dalgaların getirdiği kumların birikmesiyle oluşan ve denize doğru uzanan 600 metrelik doğal yolun bulunduğu Kızkumu'nun marina nedeniyle yok olmaya başladığını iddia eden Ersan, marinanın kollarının akıntı sistemini olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Marinanın deniz üstünde 68 dönüm dolgu yapılmasına izin verildiğini anlatan Ersan, ''Mahkemeye kararıyla bu doğa katliamı durduruldu. Orhaniye işgal altındadır. Köylünün hakkının geri verilmesini istiyoruz'' dedi.
Marmaris'te geçen yıl, Marmaris Çevre ve Turizm Gönülleri Grubu Başkanı Filiz Ersan bazı köylüler adına avukatları Mehmet Hasbioğlu tarafından Orhaniye Martı Marina hakkında İl Özel İdaresi'nin verdiği marinaya genişleme hakkı tanıyan kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştı.