Mart ayı açlık sınırı 845 TL

Türk-İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 2 bin 752 TL olarak hesapladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk-İş, Mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 845,11 TL, yoksulluk sınırını 2 bin 752,80 TL olarak hesapladı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, konfederasyon tarafından yapılan açlık, yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarına yer verildi.   

Açıklamada, Türkiye'de siyasal gelişmelere bağlı olarak gündemin sürekli değiştiği ve "bu durumun toplumun ağırlıklı kesimini oluşturan dar ve sabit gelirli milyonlarca kişinin gerçek gündemi olan açlık, yoksulluk ve işsizlik sorununu gölgelediği" ifade edildi. Gıda enflasyonunda yılın ilk üç ayı itibarıyla meydana gelen artış sonucu, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için yapılması gereken mutfak harcaması tutarının giderek arttığı ve halen geçerli olan asgari ücretin bir buçuk katına ulaştığı belirtildi.

Konfederasyonun 23 yıldır aralıksız her ay yaptığı hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için Mart 2010 itibarıyla yapması gereken harcama tutarının 845,11 TL olduğu, gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte toplam harcama tutarının ise 2 bin 752,80 TL olduğu bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yürürlükteki asgari ücretin net 576,57 TL olduğu dikkate alındığında, insan onuruna yaraşır bir geçim sürdürebilmek ancak 6 gün için mümkün olabilmekte, tek bir işçi için belirlenen asgari ücret dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesine ancak 20 gün yetmektedir. Kuşkusuz Türk-İş tarafından yapılan hesaplama sonucu ulaşılan 'yoksulluk sınırı' tutarı ücret düzeyi olarak değerlendirilmemelidir. Bu tutar, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir. Ancak yaygınlaşan işsizlik ortamında hanede bir kişinin bile istihdam imkanı bulabilmesi giderek zorlaşmaktadır. Ekonomik kriz koşullarında iş bulabilmek bir lütuf gibi ön plana çıkarılmakta ve fakat elde edilen gelirin yetersizliği gözden kaçırılmak istenmektedir."

Temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları nedeniyle çalışanların üç ay öncesine göre 164 TL daha fazla harcama yapmak durumunda oldukları, sadece mutfağa aynı dönemde gelen ek yükün 50 TL olduğu belirtilen açıklamada, "Diğer bir ifadeyle ücretli ve emekli kesimin altı aylık enflasyon hedefi temel alınarak yılbaşında artırılan geliri fiyatlar karşısında eridi" görüşüne yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir