Marzinc yatırımını tamamlayabilecek mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kurulması planlanan geri dönüşüm tesisi yatırımında tartışmalar bitmek bilmiyor. Yatırımın hikâyesini kısaca özetlersek; Türkiye'nin önemli demir çelik üreticisi 5 firma (Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman) tesislerinden çıkan baca tozunu geri dönüşümle tekrardan ekonomiye kazandırmak ve çevreye atık bırakmamak adına yatırım kararı alıyor. Bu kararı alırken Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talep ve desteğini de alıyorlar. (Aslında bu yatırımı yapmaya mecburlar. Çünkü Çevre ve Orman Bakanlığı ilgili firmaların tesislerinden çıkan baca tozlarının çevreye zarar verdiğini, bu nedenle geri dönüşüm tesisi kurulmasında ısrarcı.) Sonuçta Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. AŞ adı altında kurulan şirket Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde araştırmalara başlıyor. Bu yerler Marmara Ereğlisi, Adapazarı ve Bursa Mustafakemalpaşa.

Adapazarında arsa fiyatlarının yüksekliği, Marmara Ereğlisi'nde ise arazilerin tarıma elverişli olması ve 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na uygun düşmemesi gerekçe gösterilerek izin verilmemesi üzerine firma rotayı Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne çeviriyor. O dönem görev yapan yönetim kurulundan yatırım izni devamında da ÇED raporu alınıyor. Tabi bu süreçte DOĞADER Bursa şubesi önderliğinde Mustafakemalpaşa sivil toplum kuruluşları ve civar köylerden şiddetli tepkiler geliyor. Hatta AK Parti Bursa milletvekili Ali Koyuncu da yatırıma karşı çıkıyor. Tüm karşı çıkmalara rağmen Marzinc yasal olarak yapması gerekenleri yerine getiriyor. Geçtiğimiz hafta da firma yetkilileri düzenledikleri basın toplantısı ile yatırımda gelinen noktayı anlattılar. Tesisin hiçbir şekilde çevreye zarar vermeyeceğine ısrarla vurgu yaptılar.

Buraya kadar her şey normal gibi görülse de basın toplantısının hemen sonrasında DOĞADER'den gelen açıklama, olayın farklı bir boyutunu daha gösterdi. Açıklamada Mustafakemalpaşa OSB yönetiminin Marzinc firmasının yer tahsis izin belgesini iptal ettiği belirtiliyordu. Marzinc bu açıklamayı yalanlarken, OSB Müteşebbbis Heyeti Başkanı Erhan Onar'ı arayıp teyit istediğimde anladım ki Marzinc'in işi hiç de kolay değil. Çünkü yeni OSB yönetimi bu yatırıma karşı. Erhan Onar öncelikle iptal gibi bir kararın olmadığını belirtiyor ama ekliyor da: "OSB yönetimi olarak Mayıs 2009 tarihinde göreve geldik ve Marzinc konusunu kucağımızda bulduk. Mustafakemalpaşa'da halkın bu yatırıma tepkisi çok büyük. İşin doğrusu biz de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Civar köylerden 3'ü ÇED raporunun iptali, bir başkası da OSB yönetimine verilen yatırım izninin iptali istemiyle dava açtılar. Biz bir karar vereceğiz ama öncelikle mahkeme kararlarını beklemekten yanayız. Firmaya da bu yönde telkinde bulunuyoruz."

Mustafakemalpaşa OSB yönetimi bir yandan mahkeme kararlarını beklerken diğer yandan yatırım izni kararını iptal ederse ne tür sonuçlar doğurur inceden inceye bunların hesabını yapıyor. Şimdi merak edilen konu, Marzinc yetkilileri bu gelişmenin ardından nasıl bir strateji izleyecekler? Bekleyip göreceğiz.