MB faizi değiştirmedi, döviz satım ihalesine son verdi
Faizleri değiştirmeyen MB, 25 Ocak'tan itibaren düzenli döviz satım ihalesi yapmayacak. Olağanüstü günlerde ise döviz satım ihaleleri açılacak ve günlük satılabilecek en yüksek tutar 500 milyon dolar olacak. Bu arada bir ay vadeli repo ihaleleri ile sağla
İSTANBUL - Merkez Bankası, döviz satım ihalelerine son verdi. Olağanüstü günlerde ise döviz satım ihaleleri açılacak ve bir sonraki PPK toplantısına kadar günlük olarak satılabilecek en yüksek tutar 500 milyon ABD Doları olacak.
Bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında, cari denge dinamiklerindeki düzelme eğilimi ve küresel koşullardaki ani değişimler göz önüne alındığında gün içi döviz satım ihalelerinin düzenli döviz satım ihalelerine kıyasla daha etkili ve para politikası amaçlarına daha uygun olacağının değerlendirildiği vurgulandı.
TCMB, 5 Ağustos 2011 tarihinden itibaren gerek gördüğü günlerde düzenli döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlamaya başlamıştı. TCMB; 27 Aralık 2011 tarihinden itibaren bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar olan dönemde açılacak günlük döviz ihalelerinde satılabilecek en yüksek tutarın 1.35 milyar doları, takip eden iki günde satılabilecek en yüksek tutarın ise 1.7 milyar dolar olarak ilan edilmesine, istisnai durumlar haricinde alınan tekliflerin sadece 50 milyon dolara kadar olan kısmının karşılanmasına karar verildiği açıklanmıştı.
Ayrıca, 6 Ocak 2012 tarihinden itibaren gerek görülen günlerde, gün içinde döviz satım ihaleleri açılmaya, gün içi ihalelerde satımı yapılacak tutarın her bir ihalede 50 milyon dolar olması ve gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamının karşılanması uygulamasına başlamıştı.
Bu kapsamda, TCMB'nin döviz satım ihalelerine başladığı 5 Ağustos 2011'den yıl sonuna kadar sattığı tutar 11.21 milyar dolar olurken, 2012 başından bu yana ihale yoluyla sattığı tutar 1.45 milyar dolar oldu.
Fonlama miktarının üst sınırı 20 milyar lira
Bu arada Merkez Bankası, likidite öngörüleri ve Hazine hesap bakiyesinin yüksek düzeylerde seyredeceğini dikkate alarak bir ay vadeli repo ihaleleri ile sağlanacak fonlama miktarının üst sınırını 12 milyar TL'den 20 milyar TL'ye yükseltirken, her bir ihaleye ilişkin üst sınırı ise 3 milyar TL'den 5 milyar TL'ye çıkardığını açıkladı.
TCMB bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 21 Şubat tarihine kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerde fonlama tutarının 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında devam etmesinin kararlaştırıldığını, söz konusu alt ve üst sınırın her PPK toplantısından sonra Reuters sisteminin sayfasında ilan edilmeye devam edileceğini açıkladı.
TCMB açıklamasında, likidite koşullarında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabileceği de belirtildi.
Faizlerde değişiklik yok, sıkı duruşa devam
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.
Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5'te, borç vermede 12,5'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 12'de sabit tutulduğu bildirildi.
Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0, borç verme faiz oranının da yüzde 15,5'te sabit tutulduğu kaydedildi.
Enflasyonun yüksek seyri sürecek
Kurul, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiğini vurgulayarak, yurt içi nihai talep yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısının arttığını kaydetti. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğini öngören Kurul, 2011 yılının son çeyreğindeki birikimli fiyat artışları nedeniyle kısa vadede enflasyonun yüksek seyrini sürdüreceğine dikkat çekti.
Bu durumun beklentileri bozmasına izin vermemek için Ekim ayından bu yana para politikasında önemli bir sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası, bu çerçevede, önümüzdeki dönemde yurt içi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesi beklemekte.
Yakın dönemde tüketici kredilerinde ve firmaların iç piyasa siparişlerinde gözlenen eğilimlerin bu öngörüyü desteklediğine dikkat çeken Kurul, dolayısıyla, geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve özellikle 2012 yılının son çeyreğinde baz etkisinin de katkısıyla enflasyondaki düşüşün hızlanması beklemekte.
Sıkı para politikasının bir müddet daha sürdürülmesi gerekiyor
Kurul, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki sıkı duruşun bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirten Kurul, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edileceğini, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını kaydetti.
Ayrıca Kurul, cari denge dinamiklerindeki düzelme eğilimi ve küresel koşullardaki ani değişimler göz önüne alındığında, gün içi döviz satım ihalelerinin düzenli döviz satım ihalelerine kıyasla daha etkili ve para politikası amaçlarına daha uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu.