MB, Leva, Riyal, Ley ve Ruble de alıp satacak

Çok turist gönderen ülkelerin paraları da listeye girdi, bankanın alım-satım yaptığı döviz türü sayısı 16'ya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası tarafından alım-satım konusu yapılan dövizlere, "Bulgar Levası, İran Riyali, Rumen Leyi ve Rus Rublesi" dahil edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin I-M Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelgesi", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hem ticarete hem turizme yarayacak

Merkez Bankası'ndan, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, son dönemde bazı ülkelerle özellikle ekonomik alanda artan ilişkiler dikkate alınarak, Merkez Bankası'nca alım satım konusu yapılan dövizler listesine yeni para birimlerinin eklenmesinin gereği doğduğu belirtildi.

Bu çerçevede, hem dış ticaret hem de gelen turist sayısı açısından göreceli olarak yüksek hacime sahip olan Rusya, İran, Romanya ve Bulgaristan para birimlerinin bankaca alım satım konusu yapılmasına karar verildiği bildirilen açıklamada, dolayısıyla "kamu kurumlarının da bu para birimleri üzerinden işlem gerçekleştirebileceği ve bu ülkelerle son yıllarda artan ekonomik ilişkilerin daha da güçlenebileceğinin değerlendirildiği" kaydedildi.

Açıklamaya göre, Merkez Bankası, Rus Rublesi (RUB), İran Riyali (IRR), Rumen Leyi (RON) ve Bulgaristan Levası (BGN) üzerinden efektif alım satım işlemleri yapmayacak. Bu nedenle gösterge niteliğindeki Merkez Bankası kur listesinde bu para birimlerinin efektif alım satım kurları yayımlanmayacak.

Açıklamada, yürürlükteki kambiyo mevzuatı çerçevesinde, Merkez Bankası'nın kendi işlemlerinde alım satım konusu yaptığı dövizleri belirlediği, söz konusu dövizlerin gösterge niteliğindeki Türk Lirası karşılıklarının her işgünü belirlenerek, aynı gün içinde Merkez Bankası internet sitesinde, ertesi gün de Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı.

Sayı 16'ya çıktı

Mevcut durumda Merkez Bankası'nca alım satım konusu yapılan 12 döviz bulunduğuna işaret edilen açıklamada, ekonomik ilişkiler, uluslararası piyasalarda ve yurt içinde yaygın kullanım gibi unsurlar dikkate alınarak, alım satım konusu yapılan ve günlük olarak belirlenen gösterge kurları listesinde dönem dönem değişikliklere gidildiği kaydedildi.

Açıklamada, son dönemde bazı ülkelerle özellikle ekonomik alanda artan ilişkiler dikkate alınarak, hem dış ticaret hem de gelen turist sayısı açısından göreceli olarak yüksek hacime sahip olan Rusya, İran, Romanya ve Bulgaristan para birimlerinin, bankaca alım satım konusu yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Söz konusu düzenleme, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası I-M Sayılı Genelgesinin 1. maddesinde yapılan değişiklik" ile birlikte yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası'nca alım satım konusu yapılan dövizler şöyle:

"ABD Doları (USD), Avustralya Doları (AUD), Bulgar Levası (BGN), Danimarka Kronu (DKK), Euro (EUR), İngiliz Sterlini (GBP), İran Riyali (IRR), İsveç Kronu (SEK), İsviçre Frangı (CHF), Japon Yeni (JPY), Kanada Doları (CAD), Kuveyt Dinarı (KWD), Norveç Kronu (NOK), Rumen Leyi (RON), Rus Rublesi (RUB), Suudi Arabistan Riyali (SAR)."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir