”MB'nin ekonomiye, ihracata bağımsız kalma gibi bir lüksü yok”

Bakan Çağlayan, yeni pazarlar bulunması konusunda ihracatçılarla birlikte yoğun bir maraton içine girdiklerini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇEŞME - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sonsuza kadar saygımız var ama ekonomiye, ihracata bağımsız kalma gibi bir lüksü yoktur" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Alaçatı'da bir otelde düzenlenen "Ege Bölgesi Ekonomisi ve İhracatı Üzerine Değerlendirme Toplantısı"na katılan Bakan Çağlayan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bugün EİB'ye bağlı 12 birliğin başkanlarının sorunlarını tek tek dinleyeceğini belirterek, dün de Akdeniz İhracatçı Birlikleri başkanları ile benzer bir toplantı yaptığını kaydetti.

Çağlayan, bu sorunların, önümüzdeki günlerde ihracat ana gündemi ile yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi.

Türkiye'nin 2008'de yaptığı 132 milyar dolarlık ihracatla, dünya ligine entegre olmuş bir ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, krizin de etkisiyle 2009'da bu rakamın gerisinde kalındığını, ancak ihracatın son aylarda gün ve gün tırmanışa geçtiğini ifade etti.

Çağlayan, yeni stratejilerle, yeni hedef pazarlara ulaşarak bu yıl ihracatta 104 milyar dolarlık hedefi yakalayacaklarını, en azından bu rakamın 100 milyar doların üzerinde tutulması gerektiğini söyledi.

İhracatçıların konulmuş hedefleri önceden yakalayarak, hedefleri koyanları hep şaşırttığına dikkati çeken Bakan Çağlayan, yeni pazarlar bulunması konusunda ihracatçılarla birlikte yoğun bir maraton içine girdiklerini kaydetti.

Çağlayan, bu nedenle bakan olarak 3 ayda 11 ülkeye gittiğini, dünyanın çevresini 2 kere dolaştığını, bunu "ısınma" olarak kabul ettiğini, gelecek dönemde daha çok ülkeye açılmanın hedeflendiğini dile getirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığının yeni bir çalışma sistemi ile baştan ele alındığını, yeni strateji ve hedefler konduğunu belirten Bakan Çağlayan, müsteşarlığın yurt dışında bulunan temsilciliklerinin, yeni bir anlayışla hizmet vermeye başladığını artık ihracatçının otel ve uçak rezervasyonlarının bile yapılacağı bir nevi teşrifatçılık anlayışıyla çalışılacağını söyledi.

Çağlayan, yeni organizasyon yapısı içinde Dışişleri Bakanlığı ile de ortak bir çalışma yapmaya başladıklarını kaydetti.

Artık iki bakanlığın tek bakanlıkmış gibi çalışacağını, bir bakanın vereceği talimatın bakan talimatı olarak her iki bakanlıkta da geçerli olacağını dile getiren Çağlayan, bunun ilk uygulamasını Rusya Başbakanı Putin'in Türkiye ziyaretinde sergilediklerini, bu ziyarette 20'den fazla anlaşmanın imzalandığını söyledi.

Yeni strateji çerçevesinde, komşu ülkelerle, yüksek düzeyli stratejik işbirliği çalışması yapacaklarını, bu kapsamda diğer ülkelerle ortak kabine toplantıları düzenleyeceklerini kaydeden Çağlayan, buna Irak'la başladıklarını, Rusya ile anlaşmayı imzaladıklarını ve Suriye'nin de bunu takip edeceğini dile getirdi.

"İhracatçı kurla ilgili sıkıntılar yaşıyor"

Bakan Zafer Çağlayan, ihracatçının kurla ilgili sıkıntılar yaşadığını, bu konuda son dönemde çeşitli görüşlerin ifade edildiğini belirterek, kendisinin de Sanayi Bakanı olduğu ilk gün bu konuda bir değerlendirme yaptığını hatırlattı.

O dönemde Merkez Bankası'nın faiz politikası ile ilgili görüşlerini dile getirmesi sonrası bazı gazetecilerin, hükümetin Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dil uzattığını savunarak, kendisini eleştirdiğini söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu:

"İster eleştirsinler, ister eleştirmesinler, ben doğru bildiğimi her zaman söylemeye devam edeceğim. Eğer Merkez Bankası ihracat politikasına uygun bir faiz ve döviz politikası gerçekleştiremezse, ihracatta istediğimiz noktaya gelemeyiz. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sonuna kadar saygımız var ama ekonomiye, ihracata bağımsız kalma gibi bir lüksü yoktur. Bu noktada Merkez Bankası'nın görevi gerekli regülasyonu yapmaktır.

İhracat, ileriye dönük bir işlemdir. İhracatçının kendisine döviz pozisyonu alması gerekir. Bunu alması için de döviz kurunun düşmeyeceğine inanması gerekir ki bağlantı yapabilsin. Burada görev Merkez Bankası'na düşüyor. Merkez Bankası muhakkak suretle faiz politikasını buna uygun hale getirmelidir. Bunun altını sert bir şekilde, kalın çizerek söylüyorum.

Bir ekonomik model uyguluyoruz. Bu modele göre dövizi dalgalı kur belirler. Bu modelde Merkez Bankası'nın görevi bellidir. Merkez Bankası'nın faiz üzerinde yapabileceği çok etki vardır. İhracatçının rahat rekabet yapabileceği bir ortamın mutlaka sağlanması lazım."

Rusya ile ilgili görüşmeler

Çağlayan, toplantı sonrasında bir gazetecinin Rusya ile yapılan görüşmeler sonrasında bu ülkeye yapılan ihracatla ilgili sorunların ortadan kalkıp kalkmadığını sorması üzerine, Rusya'da yapılan ihracatın 2009'da krize ve Rusya'nın tam tespit uygulamasına bağlı olarak yüzde 58 oranında bir küçülme yaşandığını söyledi.

Bu konuda Gümrük Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, ihracatçılar ve hükümet olarak bütüncül bir strateji geliştirerek, iyi bir duruş sergilediklerini, tam tespit uygulamasının kesinlikle kabul edilmeyeceğini her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:

"Varılan mutabakatla, 17 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla, Rusya, tam tespit uygulamasını tamamen kaldırıyor, bunun müjdesini vermek isterim. Bundan sonra ihracat, basitleştirilmiş gümrük hattı ile yapılacak.

Kanatlı eti ihracatı konusunda bu ay sonunda Rus heyeti Türkiye'deki tesisleri gezecek. Kuş gribi bahanesiyle önü kesilen kanatlı eti ihracatımız inşallah bu ay sonunda tekrar başlayacaktır."

Bakan Çağlayan, Güney Rusya'da bir lojistik merkez kurulması konusunda yetkililere yaptıkları önerinin, kabul gördüğünü, bu konuda bir fizibilite hazırlayacaklarını ve ortak komite oluşturulacağını da dile getirdi.

Çağlayan, bir gazetecinin turizmcilerin de ihracatçı sayılması gerektiği yönündeki talepler ile ilgili görüşlerini sorması üzerine, bu konuda KOSGEB kredilerinden turizm tesislerinin de faydalanmaya başlayacağını, turizm ve turizmle ilgili yapılan işlemlerin ihracat sayılması konusunda Bakanlar Kurulunda bir kararnamenin bulunduğunu belirtti.

Çağlayan, "Sayın Başbakan ya imzaladı, ya da imzalıyor. Bana göre, yeni haftaya turizmde 1 milyon dolar üzeri döviz getirenlerin de ihracatçı sayılacağı ve ihracat desteklerinden faydalanacağı bir sistemle gireceğiz" dedi.