Meclis 'Torba Tasarı' için mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu, hükümetin programı ve eylem planında yer alan vaatlerini içeren "Torba Kanun Tasarısı"yı görüşecek. 2016 yılı bütçesinin de Meclis'e sunulması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde denetim konuları yer almayacak. Genel Kurul gündeminde, hükümetin programı ve eylem planında yer alan vaatlerini içeren "Torba Kanun Tasarısı" olacak.

"Temel kanun" olarak iki bölüm halinde 12 Ocak Salı gününden itibaren Genel Kurulda görüşülecek tasarının bitmemesi halinde Meclis, 15 Ocak Cuma günü de çalışacak.

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerliğini yerine getirmeleri için ödedikleri 6 bin avro, bin avroya düşürülecek. Asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklenecek. Yer altı maden işletmelerinde oluşan maliyet artışlarına destek verilecek. Kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler ile bunların iştirakleri ve bağlı ortaklıklarının denetimi, Sayıştaya gönderilecek bağımsız denetim raporları esas alınarak yapılacak.

Tasarı, nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğumu zamanında bildirmeyenlerin, idari para cezası ödememesini de düzenliyor. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indirilecek, evlenen çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek.

2016 yılı bütçesinin 15 Ocak Cuma günü Meclis'e sunulması bekleniyor.

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.