Meclis soruşturması kararı Resmi Gazete'de

AK Parti'li eski bakanlar Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti'nin; Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler,Çevre ve Şehircilik  eski Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin karar, Resmi Gazetede yayımlandı. 

 

Genel Kurul'un 5 Mayıs'taki 84. birleşiminde karar verildi

Karara göre, Meclis soruşturması açılmasına ve soruşturmayı yapacak olan 15 kişilik komisyonun 2 aylık çalışma süresinin başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinde başlamasına TBMM Genel Kurulu'nun 5 Mayıs 2014 tarihli 84. birleşiminde karar verildi.

Çağlayan hakkındaki soruşturma gerekçesi

Buna göre, Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında, "bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın İran'a altın ihracatı işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana'dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai'ye çıkışını sağlamaya çalıştığı ve bu eylemlerin Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet oluşturduğu, Türk Ceza Kanunu'nun 204 ve 252. maddelerine uyduğu" iddiasıyla Meclis soruşturması açılacak.

Güler hakkındaki soruşturma gerekçesi

İçişleri eski Bakanı Muaammer Güler hakkında, "bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve söz konusu şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte göz altına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu ve bu eylemlerin Türk Ceza Kanunu'nun 204, 255, 252 ve 285. maddelerine uyduğu" iddiasıyla Meclis soruşturması yapılacak.

Bağış ve Bayraktar hakkındaki soruşturma gerekçesi

"Bazı maddi menfaatler karşılığında bir şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu ve bu eylemlerin Türk Ceza Kanunu'nun 255 ve 252. maddelerine uyduğu" iddiasıyla Avrupa eski Bakanı Egemen Bağış ile "bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları ve bu eylemlerin bir kısmının kendisinin görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği, ayrıca bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği ve bu eylemlerin Türk Ceza Kanunu'nun 255 ve 257. maddelerine uyduğu" iddiasıyla Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında Anayasa'nın 100. içtüzüğün 107 ve 108. maddeleri uyarınca bir Meclis soruşturması açılmasına ve soruşturmayı yapacak olan 15 kişilik komisyonun 2 aylık çalışma süresinin başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinde başlamasına TBMM Genel Kurulu'nun 5 Mayıs 2014 tarihli 84. birleşiminde karar verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir