Meclis'in gündeminde 'Musul' ve 'Yargı Paketi' var

Meclis, haftaya Musul’da yaşanan olayları tartışmaya devam edecek. Rehinelerin durumuna göre Genel Kurul’da “genel görüşme” yapılacak. Genel Kurul’da ayrıca bu hafta 5. Yargı Paketi’nin görüşmelerine de devam edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, haftaya Musul’da yaşanan olayları tartışmaya devam edecek. Rehinelerin durumuna göre Genel Kurul’da “genel görüşme” yapılacak. Genel Kurul’da ayrıca bu hafta 5. Yargı Paketi’nin görüşmelerine devam edilirken, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından hazırlanan ve içeresinde çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba tasarının alt komisyon raporu ele alınacak. Köşk istişareleri kapsamında ziyaretlerini sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adresi bu kez MHP olacak. 

Meclis, bu hafta da yoğun bir gündemle çalışacak. Haftanın gündemini ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Musul’da rehin alınan Türk vatandaşları ile ilgili gelişmeleri belirleyecek. Musul’da yaşananları görüşmek üzere ertelenen “Genel Görüşme” talebi yine rehinlerin durumuna göre belli olacak. Hükümet rehineler serbest kalana kadar TBMM Genel Kurul’da “genel görüşmenin” yapılmasına sıcak bakmıyor. Ancak, genel görüşme gündemdeki yerini koruyor. 

Yargı Paketi'ne devam edilcek

Salı günü Genel Kurul’da kamuoyunda 5. Yargı paketi olarak bilinen tasarının görüşmelerine kaldığı yerden devam edilecek. Bu tasarının bitiminden sonra Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında ki Tasarı ele alınacak. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından hazırlanan torba tasarının alt komisyon raporu görüşülecek. Salı ve Çarşamba günleri komisyonda tamamlanması planlanan tasarının Perşembe günü ise Genel Kurul’a indirilmesi planlanıyor. 61 madde olarak Meclis’e sunulan tasarı alt komisyonda yeni eklemelerle birlikte yaklaşık 120 maddeyi çıktı. Tasarıya pek çok vergi ödemesinde prim borcuna kadar pek çok konuda af niteliğini taşıyacak düzenlemeler eklendi. Öte yandan tasarıda Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına “şehitlik” haklarından yararlanma hakkı tanındı. Buna göre, prim gün sayısını doldurmayan işçilerin yakınları ölüm aylığı alabilecek. Ölen işçi yakını kamu kurumlarına sınavsız alınacak. 

Köşk istişareleri

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday olması konusunda sürdürdüğü ziyaretlerinin son durağı MHP olacak. Kılıçdaroğlu, pazartesi günü Meclis’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret edecek.