Meclis'te 'ecri misil' tartışması

Cami lojmanlarında oturan din görevlilerine açılan ecri misil davaları tartışmaya neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, cami lojmanlarında oturan din görevlilerine açılan ecri misil davalarıyla ilgili CHP'nin verdiği araştırma önergesi tartışmalara neden oldu.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait yerlerde ikamet eden din görevlilerine açılan ecri misil davalarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisini TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, cami lojmanlarında ikamet eden din görevlilerine dava açtığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerin altındaki iş yerlerinden milyonlarca lira gelir elde ettiğini, minareleri GSM şirketlerine kiraladığını ifade eden Özkes, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de din görevlilerinden para toplamaya çalıştığını savundu. Özkes, "Kiliselerin ve havraların elektrik paraları için gizli emirler gönderen Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde yaşanan bu sıkıntılara ilgisiz kalmakta, mağdur olan personeli için parmağını dahi kıpırdatmamaktadır" dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ettiği gayrimenkullerin "hayrat" ve "akar" diye ikiye ayrıldığına dikkati çekti. Bir vakfın akarı olmazsa hayır şartlarını yerine getiremeyeceğini ve dolayısıyla yaşama imkanı bulamayacağını ifade eden Öz, vakfedenin iradesine uygun davranmanın da şart olduğunu belirtti.

Vakfiyesinde olmadığı halde hayrat veya akar üzerine yapılan yerlerle ilgili kira bedellerinin ödenmesinin doğal olduğunu dile getiren Öz, Diyanet Vakfı tarafından yönetilen yerlerdeki meşrutalarda da Kamu Konutları Yönetmeliği çerçevesinde lojman bedeli alındığını anlattı. Öz, "Hiçbir din görevlisi aleyhine mağduriyet oluşturacak mahiyette, vakfedenin rızasına uymayan bir uygulama söz konusu değildir. Eğer bu sistem dışına çıkılırsa bu kez, vakfedenin rızasına aykırı davranılmış olur ki asıl sorgulanması gereken ve sorumluluk taşınması gereken alan da budur" diye konuştu.

Ömer Faruk Öz, Özkes'in iddia ettiği şekilde, 1999-2004 yılları arasında davalar açıldığını ve sayının az olduğunu kaydetti.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem de önerinin lehinde konuşarak, devletin sorunları çözmesi gerektiğini ifade etti.

Özkes ile Turan arasında tartışma

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, dün Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin yıl dönümü olduğunu anımsatarak, darbe dönemlerinde canlarıyla bedel ödeyenlere Allah'tan rahmet diledi. Bu durumun, siyasetin mahcubiyeti olduğunu dile getiren Turan, bugünkü CHP milletvekillerinin hassas olduğu bu konuda, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanun tasarısına 30'a yakın CHP milletvekilinin "evet" oyu verdiğini söyledi.

Turan, CHP önerisiyle ilgili olarak, "İmamlar bizi bilirler, imamlar grup önerisi sahiplerini bilirler" dedi.

Tekrar söz alan CHP'li Özkes, AK Parti sıralarına, "Ben emekli bir müftüyüm ve CHP'de bir milletvekili olmaktan dolayı da Allah'a şükrediyorum. En azından kul hakkı yemeyen bir partideyim. Paraya gelince siz biliyorsunuz. İmamları bile para olarak görüyorsunuz" diye seslendi.

Sataşmadan tekrar söz alan AK Parti'li Turan ise, Özkes'in sözlerine, "Defaatle AK Parti'ye başvuru yaptığı halde aday yapmayarak doğru iş yaptığımız için Allah'a hamd olsun" şeklinde cevap verdi.

Tekrar söz isteyen Özkes, Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın bu talebi kabul etmemesine tepki gösterdi.

CHP'nin grup önerisi oylamayla reddedilirken, Sağlam, itirazlarını sürdüren Özkes'e oylamanın ardından tekrar söz verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Özkes, Turan'ın kendisine ağır iftirada bulunduğunu savunarak, bunun vahim olduğunu söyledi. Üsküdar Müftüsü iken 1999'da DSP'den belediye başkan adayı olduğunu, 2002'de de CHP'den milletvekili seçildiğini anlatan Özkes, "AKP'nin kapısından içeri girmişsem bu dünyanın en namussuz insanıyım. Defaten müracaat ettiğimi ispat etmezse namus, şeref yoksunudur. Böyle bir iftira olamaz, kabul edilemez. AKP'nin kapısından içeri girmişsem ve adaylık için müracaat etmişsem bugün milletvekilliğinden istifa ediyorum. İspat edemezsen, sen de istifa edecek misin?" dedi.

Turan da kimseye hakaret etme kastı olmadığını belirterek, bilmeden söz söylemediğini dile getirdi.

BDP'nin Grup önerisi

BDP, şüpheli asker ölümleri ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a getirdi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, ailelerin, asker ölümleri ile ilgili soruşturmaların askeri mahkemeler yerine sivil mahkemelerde yapılmasını istediğini söyleyerek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun da bu olayları araştırmasını talep etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) meydana gelen her türlü vefat olaylarının sorumluluk sahasına göre yetkili askeri savcılarca soruşturma yapıldığını söyledi.

Ünal, TSK'da meydana gelen her türlü intihar olayının adli ve idari yönden soruşturulduğunu ve herhangi bir kusuru bulunanlar hakkında yasal işlem yapıldığını belirterek, kayıtlarda, adli ve idari yönden soruşturulmamış, ölümü şüpheli bir vaka bulunmadığını kaydetti.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da Erzincanlı Piyade Üsteğmen Yaşar Karaağaç'ın Diyarbakır'daki intiharını gündeme getirdi. Işık, partisinin de asker intiharları ile ilgili önergeleri olduğunu ifade ederek, bunları gündeme getireceklerini söyledi.

MHP de boşanma olaylarının ve sebeplerinin araştırılmasına ilişkin araştırma önergelerinin bugün görüşülmesini istedi.

BDP ve MHP'nin önerileri, müzakerelerin ardından kabul edilmedi.