Meclis'te 'krize önlem paketi' mesaisi var

TBMM'yi yoğun bir hafta daha bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, bu hafta "ekonomik krize önlem paketi" için fazla mesai yapacak.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, bu hafta TBMM Genel Kurulunun gündemini oluşturacak. Tasarının, temel kanun olarak iki bölüm halinde görüşülmesi planlanıyor.  

Tasarıya göre, kısa çalışma ödeneğinin miktarı yüzde 50 oranında artırılacak, yararlanma süresi ise 3 aydan 6 aya çıkartılacak. Sağlık hizmeti veren işletmelerin hesabı 3 ay içinde kapatılacak, teşvik süresi de 1 yıl uzatılacak. Bakanlar Kurulu, illeri gruplandırmaya ve gruplar itibariyle teşvik edilecek sektörleri ve bunlara ilişkin yatırım, istihdam büyüklüklerini belirlemeye yetkili olacak.

Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin özel iletişim vergisi yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilecek. Şans oyunları işletme lisansı verilmesi işlemlerinden vergi, 1979 veya daha eski model motorlu taşıtlardan, 30 Haziran 2010'a kadar hurdaya çıkarılanlardan da vergi ile birlikte cezaları da alınmayacak.

Tasarıya göre, bu yılın sonuna kadar çekler, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce bozdurulamayacak. Kamu idarelerine her türlü beyanname, bildirge ve benzeri belgeler, elektronik ortamda verilebilecek.

Organize sanayi bölgelerinin kurulduğu mera alanların kamulaştırılması, bedel karşılığı kabul edilecek. Hazine bu mülkiyete karşı dava açamayacak. Ormanlık alanlar hariç, devletin tasarrufu altındaki taşınmazlara 49 yıllığına kullanma izni verilebilecek.

Hazineye ait taşınmazlar; en az 50 milyon dolar karşılığı lira tutarında, en az 100 kişi istihdam edecek şekilde yatırım yapanlara, harç değeri üzerinden doğrudan satılabilecek.  

TFF yasası değişiyor

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa Tasarısını 19 Şubat perşembe günü ele alacak.

Futbolun yönetim ve işleyişinin, Türkiye Futbol Federasyonu ana statüsüne bırakılmasını öngören tasarı, milli maçlarda protokol tribünü düzenlemelerinin de Federasyonun yapmasına imkan sağlıyor. Ayrıca, kulüplere verilen para cezaları, Federasyondaki alacaklarından tahsil edilecek.  


'Yasama etiği'

Mecliste yarın "Yasama Etiği" konusunda bir çalışma toplantısı yapılacak.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Etik Kurulu ve TBMM Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, yasama etiği ele alınacak.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun yapacağı açış konuşmasının ardından, BM Temsilcisi Stuart Gilman, Yolsuzluğa Karşı Parlamenterler Global Organizasyonu (GOPAC) Başkanı John Williams, AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit ve Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel ile Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya, konuyla ilgili görüşlerini ifade edecek.