Meclis'te "saman" tartışması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Erzurum'da bir üreticinin, saman bulamadığı için hayvanına makarna yedirdiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise makarnayı üreticinin değil, Öğüt'ün şov amaçlı olarak kendisinin ahıra girerek yemliğe koyduğunu ifade etti.
 
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplandı.
Gündemdışı söz alan Öğüt, kürsüye elinden paketlerle çıkarak, "Hükümete köylünün gönderdiği sevgililer günü hediyesi. Altın değerindedir. Bunu, hükümetin masasına, protesto etmek için sunacağım" diye konuştu.
 
Ensar Öğüt, hükümetin saman yerine sap ithal ettiğini, üreticilerin hayvanlarına bunları yediremediğini savundu. Erzurum'un Şenkaya ilçesine gittiğini, burada bir çiftçinin saman bulamadığı için hayvanlarına makarna yedirdiğine şahit olduğunu belirten Öğüt, "Bakanlık buraya bir ekip göndermiş, Üretici, 'Hayvanlarıma yedirebileceğim 10 günlük otum var' demiş. Ekip de o otun yanında fotoğraf çektirmiş ve bu üreticinin samana ihtiyacının olmadığına karar vermiş" dedi.
Öğüt, konuşmasının ardından saman dolu olduğunu söylediği kutuları, Bakan Eker'in oturduğu sıraya bıraktı. Öğüt'e "Bırakma onları buraya" diyen Bakan Eker, daha sonra kavaslara kutuları sıranın üzerinden almalarını söyledi.
Bazı AK Parti milletvekilleri, "Bu Meclis'e saygısızlıktır" diyerek, Öğüt'e tepki gösterdi. Öğüt'le AK Parti'li milletvekilleri arasında kısa süren tartışma yaşandı.
 
"O vatandaş da sana beddua ediyor şu anda"
Hükümet adına söz alan Bakan Eker, konunun şov malzemesi haline getirilmemesi gerektiğini belirterek, "Daha önce vatandaşın hayvanlarını kanuna aykırı şekilde arabaya yüklediğini, yanına iki tane de kamera alıp Boğaz Köprüsü'nden geçirmeye çalışırken yakalandığını ve arkasından vatandaşa bu konuda ceza kesildiğini biliyoruz. Veteriner hekimin darp edilip görevini yapmasının engellendiğini biliyoruz. Bütün bunlar şov uğruna yapılıyor. Bunların hepsinin hesabı mahkemelerde görülüyor" dedi.
Öğüt'ün dile getirdiği Erzurum'daki konunun da bir şov olduğunu belirten Eker, şunları söyledi:
"Bu milletvekili arkadaşımız, yanında makarna götürüyor. Bu makarnayı ıslatıyor, vatandaşın ahırına giriyor ve yemliğe koyuyor. Ondan sonra da fotoğraf çekiyor. O vatandaş da sana beddua ediyor şu anda. Bunların da hesabını mahkemede vereceksiniz. Bütünüyle şov malzemesi, bütünüyle gerçek dışı, hakikat dışı. Bülent Aktürk ismindeki bu besicinin 40 baş hayvanı, 3.5 ton samanı var. Kendi bilgisi ve rızası dışında makarna götürüyorlar. Besici kahvedeyken gelip bakıyor ki birileri makarnayı ıslatıyor yemliğe koyup fotoğraf çekiyor. Adam şaşkın. Bunların hepsinin hesabı mahkemede görülür, endişe etmeyin.
Bir şov uğruna, 'kendimden söz ettireceğim' diye köylüyle bu kadar dalga geçmek, üreticiyi şovun malzemesi haline getirmek doğru değildir."
 
"Yediren namussuz, şerefsizdir"
Tarım ve hayvancılıkta dönüşüm yaşandığını anlatan Eker, geçen yıl 776 bin ton olan kırmızı et üretiminin bu yıl 915 bin tona yükseldiğini söyledi. Eker, 2012 yılında ithal edilen toplam et miktarının, Türkiye'deki etin yalnızca yüzde 3.5'ini kapsadığını ifade etti.
Türkiye'de 30 milyon ton saman üretimi olduğunu kaydeden Eker, bunun 10 milyon tonunun beside kullanıldığını, ayrıca samanın besleyici bir değeri olmadığını yalnızca mekanik tokluk için hayvanlara verildiğini söyledi.
Samanın yalnızca ithal edilmediğini ihraç da edildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:
"2012 yılında Hollanda, Macaristan, Lübnan, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'a 4 bin 740 ton saman ihraç edildi, 776 bin dolar gelir elde edildi. Aynı yıl içinde 2 bin 970 ton saman ithalatı yapıldı, 591 bin dolar para verildi. Aslında içeride yeterli saman var ama biz ithalata izin verdik çünkü, bunu stok edenler ve bundan istifade etmek isteyenlerin belini kırmak için yaptık bunu. Talebi aldık, içeriden ya da dışarıdan temin etme yoluna gittik. Fiyat farkını da biz ödüyoruz ki üretici mağdur olmasın. Böylece fiyatlar da düştü. Tarım Kredinin aldığı talep 44 bin ton. Türkiye'de 10 milyon ton saman var.
Türkiye serbest ticaretin yapıldığı bir ülke. İhtiyaç varsa piyasayı dengelemek için gerekirse ithalat yapılır. Bunun üzerinde polemik yapmak doğru değil. İthal ettiğimizden daha fazla ihraç ediyoruz. Benim net gıda maddesi ihracatım 5.5 milyar dolar. Dış ticaret fazlam var. Aldığımdan fazlasını satıyorum."
Bakan Eker ayrıca, Piyasa Müdahale Kurumu oluşturmak için çalışmaların son aşamaya geldiğini, söz konusu kurumun, üretici ya da tüketici açısından fiyat dengesi oluşturulması konusunda önemli bir görev üstleneceğini söyledi.
Yeniden söz alan Ensar Öğüt, Bakan Eker'in, makarnaları hayvanlara kendisinin yedirmediğini belirterek, "Yediren namussuz, şerefsizdir. Vatandaş kendisi 'samanım olmadığı için makarna yediriyorum' dedi. Resimlerini çektik, bant kayıtları var. Ayıptır, bir Bakana yakışmıyor. Besicinin evine baskın yapmışlar, 'Onu öyle değil böyle diyeceksin, yoksa yeşil kartını iptal edeceğiz' demişler" diye konuştu.
 
"Ucuz mizansen ve şovlar..."
Bakan Eker ise milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken, "Biz kimseyi mahkemeye vermekten zevk almayız. Keşke herkes hukukun içinde kalsa, hukuka aykırı iş yapmasa. Biz de vatandaşın, meslektaşlarımızın, devletin kurumlarının hakkını mahkemelere götürmek zorunda kalmasak. Et Balık Kurumu'nda çalışan bir işçi, kendi akrabalarıyla alış veriş yapıyor, hukuka aykırı para topluyor. O kişi zaten tutuklanıyor, halen hapiste. Bunu tutup Et Balık Kurumu yolsuzluk yapıyor diye kurumun adını yolsuzluğa bulaştırmak insafla bağdaşmaz" dedi.
Muhalefet olmanın kolay olmadığını, çalışmak ve proje üretmeyi gerektirdiğini kaydeden Eker, "Bunu yapmayıp, en ucuzundan mizansenlerle ve şovlarla tutup vatandaşın ahırına makarnayı götürüp, bilgisi dışında yemliğe boşaltıp fotoğrafını getirmek de incelemeyi gerektiriyor. Bizim yaptırdığımız da incelemedir; vatandaşın ahırında 3,5 tonluk bir aylık samanı var" diye konuştu.