Meclis'te sigara seferberliği

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kanun çıkarıyoruz ama sigara içiyorsak, hele hele idare amirlerinin odasında sigara içiliyorsa, o zaman bir daha dönüp kendimize bakmamız lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Meclis'te, sigaranın zararlarının ve sağlıklı yaşam konularında  genel bilinçlenmeye katkı sağlamak amacıyla, "Sigarayı bırakma kampanyası" başlatıldı.  

Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Müezzinoğlu, tütün ve tütün ürünleri konusunda büyük bir cesaret örneği göstererek yasal düzenlemeleri gerçekleştiren Meclis'e teşekkür etti. Yasalar çıkarken kamuoyunun "Bu kadar da ileri adım atılabillir mi?" dediğini belirten Müezzinoğlu, bu düzenlemenin sigara içenler de dahil olmak üzere kamuoyundan büyük destek gördüğünü bildirdi.  

"5 yılda 2 milyonu aşan kişi sigarayı bıraktı" 

Müezzinoğlu, ülkede 5 yılda 2 milyonu aşan kişinin sigarayı bıraktığını belirterek, "Toplumsal sahiplenme olmasıydı, bu başarı sağlanamazdı" dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'e ödül verdiğini anımsattı. Müzezzinoğlu, "Sigara için kişilerin 'ben bu saatten sonra yokum, sigarayı bırakıyorum, sigara bana hükmedemez, ben irademle ona hükmedebilirim' noktasına gelmiş olması önemlidir" dedi.  

Bugünün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olduğunu anımsatan Müezzinoğlu, "Toplumumuzda (Can boğazdan gelir) lafı vardır ama aynı zamanda can boğazdan da çıkar. Gelen canın sağlıklı sürdürülebilmesi için de boğazdan geçen her şeye dikkat etmemiz lazım. Bu nefesse nefesimize, gıda ise gıdamıza, sıvı ise aldığımız her sıvıya dikkat etmemiz lazım. Obezite ve sigara ile ilgili mücadele, bizim sağlıklı yaşam anlayışımızın merkezine oturması gereken konulardır" diye konuştu. 

Bakan Müezzinoğlu, Meclis ve milletvekillerinin bu konudaki sorumluluğunu sadece kanun çıkararak yerine getiremeyeceğini işaret ederek,  bu konuda vatandaşlara örnek de olması gerektiğini kaydetti. Müezzinoğlu, "Kanun çıkarıyoruz ama sigara içiyorsak, hele hele idare amirlerinin odasında sigara içiliyorsa, o zaman bir daha dönüp kendimize bakmamız lazım. Zaman zaman milletvekili arkadaşlarımızın odalarında, şahit olmasam bile o duman kokusu 'burada sigara içiliyor' dedirtiyor. O yüzden biz yaptığımız işleri inanarak yapmalıyız. İnandığımız işi de önce kendimizin yapması lazım. Bu konuda Meclis'e ve Meclis Başkanımıza önemli görevler düşüyor" ifadelerini kullandı. 

"Sigara içen eliyle bebeği okşuyorsa..." 

Bebeklerin yüzde 99.1'inin sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiğini belirten Müezzinoğlu, bu kadar insanın sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiği bir toplumun yıllar geçtikçe sağlıksız bir hale gelmemesi gerektiğine işaret etti. Müezzinoğlu, "Anne ve baba çocuğa, 'sigara çok kötü' derken kendisi içiyorsa veya baba doğumhanenin önünde büyük bir heyecanla beklerken sigarayı tüttürüyorsa, sonra da bebeği kucağına verdiklerinde, o tütün kokan eliyle bebeği ve başını okşuyorsa, kokluyorsa zaten otomatikman çocuğu ilk saatlerinde pasif içici haline getiriyor" dedi. 

TBMM İdare Amiri Öz

TBMM İdare Amiri, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, tütün ve tütün malullerinin 2009'da ortak kullanılan alanlarda yasaklandığını söyleyerek, o günden bugüne bir çok kişinin sigarayı bıraktığını kaydetti. 

Kendisinin Malatya'da onlarca kişinin sigara bırakmasına vesile olduğunu ifade eden Öz, sigara içen milletvekillerinin, vatandaşa örnek olmak amacıyla sigara bırakması gerektiğini vurguladı. 

Öz, Yeşilay'ın daha önce asli görevlerini yerine getirmede başarısız iken şimdi görevini tam olarak yerine getirdiğini kaydetti. 

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili ise her yıl 6 milyon kişinin tütünden dolayı öldüğünü söyledi.  

Şu an Türkiye'de sigara içmeyenlerin çoğunluğu oluşturduğunu belirten Profili, "Türkiye geçmişten beri tütün yetiştiriciliğinden içiciliğine tütün kültürüyle iç içe olan bir ülkedir. Ancak 2012 verilerine göre sigara içme oranı 2008 yılı ile kıyaslandığında yüzde 13.4 azalmıştır. Pasif içiciliğe maruz kalma oranı da azalmaktadır. Bu başarı için Türkiye Hükümetini ve sivil toplumu büyük bir takdiri hak etmektedir" dedi.  

TBMM çaycısı Necati Aslan, sigara ile ilgili yazdığı şiiri Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve Erdöl'e verdi.