”Medeniyetler İttifakı ile kıvılcımları yangın çıkmadan bastırabiliriz”
Ban Ki-mun, BM'nin yangınlara, genellikle yangın ortaya çıktıktan sonra müdahale edebildiğini belirtti
İSTANBUL - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin yangınlara, genellikle yangın ortaya çıktıktan sonra müdahale edebildiğini belirterek, "Medeniyetler İttifakı ile kıvılcımları, yangın ortaya çıkmadan bastırabiliriz" dedi.
Medeniyetler İttifakı İkinci Forumunun açılışında konuşan Ban Ki-mun, iki yıl önce İstanbul'da, İttifak'ın yüksek düzeyli grubunun ortaya koyduğu dönüm noktası niteliğindeki raporda, "Tüm toplumlar insanlık çerçevesi içinde bir araya gelmişlerdir ve bütün toplumlar istikrar, refah ve barış içinde bir arada yaşama konusunda birbirine bağlıdır" ifadesine yer verildiğini hatırlattı.
Her zaman bir mihenk taşı olması gereken bu noktanın, dünyanın çeşitli krizlerle karşı karşıya kaldığı bu dönemde özel bir önem kazandığına işaret eden Ban, "Ekonomik ve finansal çalkantı, toplumların dokusuna zarar veriyor. Çok sayıda insan işsiz, aç ve kızgın. Pek çoğu günah keçileri arıyor. Ötekini suçluyor. Öteki toplumu, öteki grubu, öteki dini suçluyor" dedi.
Bunun son derece tehlikeli, hatta ölümcül bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Ban, haksız suçlamaların adil olmayan cezalandırmalara neden olabildiğini, bir çocuğun bile büyüyüp "onlardan biri" olabileceği nedeniyle öldürülebildiğini söyledi. Ban, şunları kaydetti:
"Genellikle BM yangınlara, yangın ortaya çıktıktan sonra müdahale edebiliyor. Medeniyetler İttifakı ile kıvılcımları, yangın ortaya çıkmadan bastırabiliriz. Bu çok önemli, çünkü BM barış gücü askerleri, ateşkesler, insan hakları izleyicileri; toplumlar arasında işbirliği ruhu olmadan kalıcı barışı getiremez. Bundan dolayı İttifaka acilen ihtiyacımız var. İttifak bütün dünyada ses getirdi. Şimdi bunu bir sonraki aşamaya taşımamız gerekiyor."
İttifak kapsamında harcanan çabaların problemleri önlemenin ötesinde çözümler geliştirmeye yönelik olduğuna işaret eden Ban, "Farklılıkları bir araya getirmek barışı korur, ekonomimizi güçlendirir ve yatırımcılar için istikrarlı bir ortam yaratır. Bugün küreselleşmiş dünyadaki iş dünyası, çok kültürlü bir ortamda rekabet edebilir olması gerektiğini biliyor" dedi.
Ban, İttifakın çok güçlü fikirler üzerine kurulduğunu belirterek, ABD'den bir organizatörün, Cezayir'den bir öğretmenin ve Çad'dan bir yerel kadın örgütü liderinin görüşlerine yer verdiği konuşmasında, bu genç insanların İttifak tarafından desteklenen online bir dergide bir araya gelerek, görüşlerini paylaşabildiklerini anlattı.
BM Genel Sekreteri Ban, Medeniyetler İttifakı kapsamında hayata geçirilen ve zihinlerin farklı dini geleneklere açılmasına yardımcı olacak online araçlardan oluşan diğer inisiyatifler hakkında da bilgi verdi.
"İnsanlık değerlerini fark etme şansı"
Bugünün dünyasındaki mücadelenin büyük önem taşıdığını kaydeden Ban, böylesine değişken bir ortamda farklılıkları, nefret ve husumetleri dünyanın üzerinden temizlemek için elden gelenin yapılması gerektiğini ifade etti. Bunun büyük önem taşıdığını, ancak yeterli olmadığını belirten Ban Ki-mun, şunları söyledi:
"Dünyamızın patlayıcı doğası, sadece toplumsal gerginliklerden kaynaklanmıyor. Yoksulluktan, iklim değişikliğine, adaletsizlikten baskılara kadar çözülmemiş pek çok sorun var. Bu sorunlardan her biri istikrarsızlığa neden olabilecek birer neden. Bu sorunları çözmek istiyorsak, en emin bir şekilde adımımızı ileriye atmalıyız. İttifak bize bir fırsat sunuyor. Çok önce yapmamız gereken bir şeyi... Kimliğe dayalı bölünmeleri, farklılıkları eskide bırakma şansını, çok geç olmadan ortak insanlık değerlerini fark etme şansını sunuyor. Burada hepiniz farklı geçmişlerden geliyorsunuz, hepiniz aynı iyi niyete sahipsiniz ve hepiniz biliyorsunuz ki bizleri birleştiren şey o kadar temel ve güçlü ki bizleri bölen şeyleri bir anda birleştirebiliriz."