Memura grev hakkı için çalıştay düzenlenecek

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilecek oturumlarda, kamu görevlilerinin sendikal hakları çeşitli yönleriyle ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerde varılan uzlaşma doğrultusunda 9-11 Şubat tarihleri arasında "Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Hakları Çalıştayı düzenlenecek.

Alınan bilgiye göre, Bolu Abant'ta gerçekleştirilecek çalıştayın açılışını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yapacak. Açılışta Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Eyüp İspir, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da birer konuşma yapacak.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilecek oturumlarda, kamu görevlilerinin sendikal hakları çeşitli yönleriyle ele alınacak. İlk gün, "Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Uluslararası Hukuki Boyutu ve Uygulamaları ile Diğer Ülke Uygulamalarının Türkiye ile Karşılaştırılması", "Ülkemizde Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Hukuki Boyutu ve Uygulamaları" başlıklı paneller gerçekleştirilecek.  

Çalıştayın ikinci gününde ise "Kamu Personel Sistemimiz ve Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme ve Grev Konusu", "AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme Hakkı", "AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Grev Hakkı" ve "Grevli Toplu Sözleşmeli Kamu Personel Sistemi: Değişimler, Düzenlemeler" başlıklarında oluşturulacak çalışma grupları bir araya gelecek. Çalışma gruplarına akademisyenler, sendikacılar, bürokratlar, Devlet Personel Başkanlığı yönetici ve uzmanları katılacak.

Son gün ise çalışma grupları çalışma raporlarını sunacak ve çalıştayın sonuç bildirisi hazırlanacak.

Türkiye KAMU-SEN ve KESK ise çalıştaya katılmamayı kararlaştırdı.

Türkiye KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız yaptığı açıklamada, kamu görevlilerin grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının Anayasa'nın teminatı altında olduğunu söyledi.

Kamu görevlilerinin iş güvencesini tartışmaya açacak şekilde, zaten var olan bir hakkı görüşmeye gerek olmadığını savunan Akyıldız, bu gerekçelerle çalıştaya katılmayacaklarını bildirdi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, Anayasa'nın 90. maddesi, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda kamu görevlilerinin grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı bulunduğunu, bu konudaki tek engelin siyasi irade olduğunu ileri sürdü.

Evren, çalıştayla var olan hakları tartışmaya açmak yerine siyasi iradenin bir an önce sendikalarla toplu sözleşme masasına oturması gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir